Havis Amanda on ollut monien juhlien keskiössä – tällaisia muistoja suomalaisilla on korjaukseen lähtevän Mantan kanssa

6:22
Suomalaiset ovat tunnetusti rehellistä kansaa, jopa niin rehellistä, että toimittajakin hieman yllättyi. Muutamakin ohikulkija myönsi tehneensä lähempää tuttavuutta neidon kanssa. Katso videolta suomalaisten muistoja Mantan kanssa.

Kaikkien tuntema Havis Amanda -veistos seisoo uljaana Esplanadin ja Kauppatorin välissä, kuten se on seissyt jo yli sata vuotta. Vapun jälkeen tilalla on tyhjä aukko, sillä Manta lähtee korjaukseen. Kysyimme suomalaisilta, millaisia muistoja veistos herättää. Osa myönsi tehneensä leidin kanssa läheisempääkin tuttavuutta.

115-vuotias Havis Amanda suuntaa konservoitavaksi, sillä niin suolainen meri-ilmasto kuin turhan kovakouraiset kansalaiset ovat jättäneet siihen runsain mitoin kulumaa ja vaurioita.  

Ennen suihkulähteen siirtymistä HAMin kokoelmakeskukseen kunnostettavaksi, edessä on vielä yksi koitos. Nimittäin vappu.

Tuttuun tapaan Manta lakitetaan nosturin avulla, mutta mitään suojaustoimenpiteitä ei ole luvassa. Siksi julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin taidemuseosta muistuttaa, että veistos tulee jättää rauhaan.

– En suosittele kiipeämistä. Veistos on ontto. Hienon pronssivalun paksuus on vain muutamia millejä, että ihan oikeasti siinä voi käydä huonosti. Toivomme ja luotamme kansaan, että vappu sujuu ihan ohjeiden mukaan.

MTV Uutiset suuntasi kuuluisan veistoksen luo ja kysyi ohikulkijoilta muistoja Mantan kanssa.

Suomalaiset ovat tunnetusti rehellistä kansaa, jopa niin rehellistä, että toimittajakin hieman yllättyi.

Nimittäin muutamakin ohikulkija myönsi tehneensä lähempää tuttavuutta neidon kanssa. Aistittavissa oli ehkä hieman katumusta, toisaalta silmissä loistivat iloiset ja ainutlaatuiset muistot.

Katso yllä olevalta videolta, millaisissa tilanteissa ihmiset ovat suunnanneet juhlimaan Mantalle ja kuka on intoutunut kaulailemaan pronssiveistosta.

Missä jatkot jatkossa?

Monella suomalaisella saattaa toukokuussa mennä sormi suuhun, jos menestystä ja kunniaa saavutetaan esimerkiksi Euroviisuissa tai jääkiekossa.

Mihin sitten mennään juhlimaan? Sitäkin Mantalla juhlineet ohikulkijat spekuloivat.

Kauaa ei kutenkaan tarvitse sormi suussa kököttää, sillä jos aikataulu pitää paikkansa, saapuu Havis Amanda paikalleen jo ensi vuoden vapuksi.

Mikään ei ole kuitenkaan kuten ennen: veistoksen ympärille on tulossa suoja, joka erottaa juhlijan kovakouraisen kosketuksen Mantan herkästä pronssi-ihosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja