Kovia kokenut Havis Amanda perusteelliseen korjaukseen: Suola ja juhlijat tehneet tehtävänsä

No nyt on erikoinen! Paidaton mies kosi naista Havis Amandan päällä – katso tilanne videolta 0:37
Havis Amanda on ehtinyt nähdä vaikka mitä: Vuonna 2011 paidaton mies kosi naista Havis Amandan päällä

Yksi Suomen tunnetuimmista veistoksista, 115-vuotias Havis Amanda siirretään korjattavaksi vapun jälkeen.

Veistoksen konservointi on osa suihkulähdekokonaisuuden ja sen ympäristön peruskorjausta, kertoo Helsingin kaupunki.

Suihkulähdeaukion korjauksen kesto riippuu mahdollisista arkeologisista kaivauksista, ja työt aukiolla voivat jatkua alustavasti elokuulle 2024 asti. Aikataulu tarkentuu syksyllä 2023.  

Kovia kokenut veistos

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Patsas on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet pronssipatsaan päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

– Havis Amandaa on ollut säännöllisesti pienempien ylläpitotoimenpiteiden kohteena, mutta tämä on ensimmäinen tilaisuus tehdä perusteellisia korjaus- ja konservointitoimenpiteitä. Korjaushankkeen aikana pyritään oikaisemaan veistoksen kallistumaa ja vahvistamaan naisfiguurin jalustan rakennetta, sanoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin taidemuseosta.

Pronssissa olevat halkeamat ja reiät korjataan ja patinoidaan. Lisäksi konservaattori tekee pronssiosille kokonaisvaltaisen pintakonservoinnin.

Myös aukio korjataan

Helsingin Havis Amanda -veistos on niin vaurioitunut, että se viedään korjattavaksi 4:11
Havis Amandan tulevasta remontista uutisoitiin ensimmäisen kerran viime kesänä (29.7.2022)

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan kunnostustyön päätteeksi. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Kaivutyöt tehdään arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi.

Aukio aidataan työmaa-alueeksi vapun jälkeen. Maanrakennusurakka aukiolla kestää alustavasti elokuulle 2024 asti. Korjauksen kestoon vaikuttaa, joudutaanko työt keskeyttämään arkeologisten kaivausten takia ja millaisia rakenteita maan alta löytyy.

Aukiolle rakennetaan pysyvä nostopaikka lakituksissa ja teoksen huollossa käytettäville nostureille. 

Vapun juhlinta sujuu normaalisti tänä keväänä

Naisfiguuri ja suihkulähteen reunalla olevat merileijonat irrotetaan ja siirretään konservoitavaksi toukokuun alkupuolella vapun jälkeen. Vapun juhliminen ja patsaan lakitus sujuvat normaalisti tänä keväänä. Vapun 2024 tilanne on tällä hetkellä auki, sillä aukion korjaus voi kestää kesälle 2024.

Havis Amanda on hauras eikä kestä kiipeilyä - taidemuseo varoittaa torijuhlien vakavista seurauksista 5:27

Lue myös:

    Uusimmat