Havis Amanda korvataan yllättävällä patsaalla ja jekutusyritys suorassa lähetyksessä – huomasitko nämä aprillipäivän pilat?

"Aprillia" – Joanna juksaa Anteroa suorassa lähetyksessä 0:24
Näin Huomenta Suomen juontaja Joanna Kuvaja yritti jekuttaa Antero Mertarantaa suorassa lähetyksessä. Katso videolta, menikö Mertaranta lankaan!

Aprillipäivänä ei kannata aina uskoa ihan kaikkea lukemaansa tai kuulemaansa. Sen sai kokea myös MTV:n Antero Mertaranta suorassa lähetyksessä tänä aamuna.

Ensimmäinen huhtikuuta tunnetaan aprillipäivänä, jolloin voi hyvinkin joutua huijatuksi.

Mediassa saattaa esiintyä yllättäen erikoisia uutisia muun muassa uusista rakennustempauksista ja yritysten nimenmuutoksista. 

MTV Uutiset ei tee aprillipiloja, mutta alta voit lukea, millaisia vedätyksiä muut mediat, viranomaiset ja järjestöt ovat tähän mennessä tehneet.

Huomasitko jo nämä jekutukset?

Nyt voit itse vaikuttaa verorahojesi käyttöön

Verohallinto kertoo Twitterissä kehittäneensä paljon toivotun järjestelmän, jonka kautta veronmaksajat voivat itse vaikuttaa verorahojen käyttöön. 

Tviitissä olevan linkin kautta avautuu hyvinkin ajankohtainen sivusto, joka kertoo eduskuntavaaleista.

Olkiluodon ydinvoimasaaren uusi aluevaltaus on etanat

Olkiluodossa tuotetaan pian peräti 30 prosenttia Suomen sähköstä, mutta lähitulevaisuudessa ydinvoimasta tunnetusta saaresta tulee myös etanakeskittymä.

Teollisuuden Voima kertoo, että ilmastonmuutos on tehnyt etanoiden kasvattamisesta etelässä haastavaa, joten pohjoiset olosuhteet ovat otolliset sille. Olkiluodossa olosuhteet ovat sopivat siellä tuotetun lämpöenergian vuoksi. 

Idean isänä voidaan pitää eteläisestä Euroopasta kotoisin olevaa insinööri Emanual Escargota

– Olkiluodossa on oikeastaan kaikki ne ominaisuudet, mitä etanankasvatukseen vaaditaan. Meri tuo tarvittavaa kosteutta ja ympäristö itsessään on rauhan tyyssija kaukana kaupunkien melskeistä ja saasteista, Escargot kertoo.

Olkiluotoon rakennettavat tilat ovat kaavailtu vähintään 15 000 etanan kasvatukseen.

Tampereelle erikoinen luksustavaratalo

Aamulehti kertoo Tampereelle saapuvasta Pohjoismaiden erikoisimmasta luksustavaratalosta. Uusi tavaratalo nousee Takon tehtaan taakse ja rakennuksen viereen, Ratinan suvannon päälle, rakennetaan jättimäinen 300 auton kelluva parkkipaikka.

– Olemme seuranneet Tampereen kuumaa parkkipaikkakeskustelua, ja siitä saimme idean, että jokaisen tavaratalon asiakkaan on päästävä ajamaan kaupan oven eteen. Parkkipaikan jokaisesta ruudusta on oma henkilökohtainen sisäänkäyntinsä tavarataloon, tavarataloketjun maajohtaja Kylsaa Park kertoo.

Uusi tavaratalo onkin tarkoitettu autoilijoille.

– Emme edes odota jalankulkijoita kauppaan. Jos ei ole varaa ostaa autoa, ei ole varaa käydä meidän tavaratalossamme, Park linjaa.

Mikrobitti vaihtaa nimensä

Tietotekniikan asiantuntijalehti Mikrobitti kertoo nimenmuutoksestaan. Lehti vaihtaa nimensä Megatavuksi.

Päätoimittaja Harri "Harri" Junttilan mukaan muutos nykyaikaistaa lehteä ja korjaa samalla harmillisen virheen.

– Tutuksi käynyt MB-logo ja -nimitys nimittäin viittaavat nimenomaan megatavu-mittayksikköön, lehti kertoo.

Junttilan mukaan tarkempien tutkimusten myötä ilmeni, että mikrobitti-yksikköä ei ole olemassa ollenkaan. Näin ollen lehti ei halua tieteeseen perustuvana julkaisuna pitää nimessään harhaanjohtavaa lyhennettä.

– Nimenmuutoksen taustalla on myös arvostus suomen kieltä kohtaan. Tavu on suomalaisempi termi kuin bitti, muutosprosessissa mukana ollut kielten tutkimuksen lisensiaatti April Curanen sanoo.

Espalle tulee palmujen lisäksi trooppisia eläimiä

Helsingin keskustassa sijaitseva Esplanadin puisto muuttuu kesäkeitaaksi, kun palmujen lisäksi sinne tuodaan myös trooppisia eläimiä Korkeasaaresta.

Helsingin kaupunki kertoo Twitterissä saaneensa nimettömänä lahjoituksena 50 papukaijaa, jotka saapuvat puistoon Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

Havis Amanda on historiaa, tilalle Kyösti Kallio

Helsingin kaupungin muutokset eivät jää vain Espan trooppisiin eläimiin. Helsingin kaupunkiympäristö kertoo Twitterissä, että kaupunki aikoo korvata korjaukseen joutuvan historiallisen Havis Amandan presidentti Kyösti Kallion näköisveistoksella. 

Aikataulu muutokselle on pikainen, patsas nimittäin siirretään Kauppatorille jo sopivasti tänään.

Nurmijärvi luopuu yhdestä seitsemästä veljeksestä

Nurmijärven kunta kertoo tiedotteessaan luopuvansa säästösyistä yhdestä seitsemästä veljeksestään. 

– Seitsemän raavaan miehen ylläpito ei ole halpaa hommaa. Vuositasolla säästöä syntyy jo pelkästään tulostinmusteesta, kun jatkossa kunnan materiaaleihin tarvitsee tulostaa vain kuusi miestä, kunnan talousjohtaja Erno Kontio toteaa.

Nurmijärven kunnanvaltuusto ei ole päässyt yksimielisyyteen luovuttavasta veljeksestä.

– Eero varsin näsäviisaana on melko rasittava, varsinkin jos kokous venyy pitkäksi. Simeoni puolestaan on pahimmillaan todella raskasta seuraa ja Juhani taas kova määräilemään, kunnanvaltuuston nimeämän työryhmän puheenjohtaja April Sillinen kuvailee tilannetta.

Kunta järjestää tänään huutokaupan asian ratkaisua varten.

Keravasta tulossa Uudenmaan skeittipääkaupunki

Keravan kaupunki paljastaa Facebookissa kunnianhimoisen tavoitteensa: Keravasta tulee Uudenmaan skeittipääkaupunki.

Kaupunkiin on tilattu 35 skeittikonttia, joita sijoitetaan eri puolille Keravaa. Tarkoituksena on, että jokaisella kaupunkilaisella on enintään 300 metrin matka skeittikonttiin, jossa voi ikään katsomatta oppia uutta ja pitää hauskaa. 

– Koska kontit ovat liikuteltavia rakennelmia, niiden hankinta ja toiminnan aloittaminen ei vaadi erillistä lupamenettelyä tai poliittista käsittelyä, kaupunki kertoo Facebookissa. 

Seta ry perustaa oman turvallisuuspalvelun

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta kertoo tiedotteessaan perustavansa oman turvallisuuspalvelun. 

Turvallisuuspalvelun tarkoituksena on tarjota monipuolisia turvallisuusalan palveluita, joilla luodaan turvallisempia tiloja kaikille vähemmistöihin kuuluville ihmisille. 

Seta kertoo, että kyseiselle palvelulle on tarvetta, sillä sateenkaari-ihmisiin kohdistuu muun muassa hyökkäyksiä.

– Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi Turvallisempi tila Oy:n järjestyksenvalvojat lähtisivät välittömästi ajamaan ajoneuvon perään, tieliikennelakia noudattaen tietenkin, ja nappaisivat tekijät verekseltään. Viharikollisuuden torjumiseksi on käytettävä kaikki keinot, Setan talous- ja hallintopäällikkö Teemu Halme vakuuttaa.

Vaikka tiedotteessa on pilailua mukana, haluaa Seta silti huomiota keräämällä muistuttaa, että sateenkaari-ihmisiin kohdistuu häirintää edelleen. Eurooppalaisen sateenkaarijärjestön ILGA Europen mukaan vuosi 2022 oli sateenkaari-ihmisille turvattomin kymmeneen vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat