Hävikkikukkia kauppaava Armi Kunnaala haluaa muuttaa kulutusta: ”Epätäydellinen on täydellistä”

Hävikkiruokaviikko muistuttaa, miten vältät ruoan roskiinheittämistä 2:45
Katso Viiden jälkeen -ohjelman juttu hävikkikukista.

Kukan ei tarvitse olla täydellinen, toteaa helsinkiläinen Armi Kunnaala Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tällä viikolla vietetään hävikkiruokaviikkoa. Koko maailman laajuisesti kaikesta tuotetusta ruoasta vajaa kolmannes päätyy hävikkiin. Suomessa haaskataan noin 10–15 prosenttia syömäkelpoisesta ruoasta.

Ihmisten etevyys hävikin tuottamisessa ei tokikaan pääty ruokaan, vaan sama ongelma on esimerkiksi kasveissa, joista jopa 40 prosenttia päätyy hävikkiin.

Suuri osa Suomessa myytävistä kasveista tuotetaan ulkomailla ja lennätetään Suomeen. Ennen myyntikuntoon kasvamista ne ovat hörppineet rutkasti vettä ja lannoitteita.

Helsinkiläinen Armi Kunnaala on ottanut tehtäväkseen pelastaa maailmaa kukka kerrallaan. Hän on perustanut hävikkikukkakaupan, jonka mottona on, että "epätäydellinen on täydellistä".

– Muutetaan kulutuskäyttäytymistä. Välttämättä hortensian ei tarvitse olla täydellinen, Kunnaala sanoo.

Kunnaala on tehnyt hävikkisopimuksen puutarhajätti Plantagenin kanssa. Hän myy kukkia ja viherkasveja, jotka ovat elinvoimaisia, mutta eivät priimakuntoisia.

– Meillä on tosi vähän hävikin hävikkiä, Kunnaala kertoo.

Katso Armi Kunnaalan Viiden jälkeen -haastattelu kokonaisuudessaan yllä ovelta videolta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat