Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Elintarvikejätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 640 miljoona kiloa – näin huima määrä kodeissa heitetään ruokaa roskiin

1:03MTV testasi S-marketin hävikkilaatikon – tätä kaikkea sai kahdella eurolla.Katso video: Tätä kaikkea saa kahdella eurolla S-marketin hävikkilaatikosta
Julkaistu 22.06.2021 12:19

MTV UUTISET – STT

Elintarvikejätettä syntyy vuosittain noin 640 miljoonaa kiloa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Ruokahävikin osuus on siitä yli puolet, noin 360 miljoonaa kiloa.

Luonnonvarakeskuksen Ruokahävikkiseuranta ja -tiekartta -hankkeen loppuraportin mukaan peltoon laskettava sato mukaan laskettuna elintarvikejätteen määrä on 700 miljoonaa kiloa.

Eniten elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, joissa elintarvikejätettä syntyy 295 miljoonaa kiloa.

Siitä yli kolmasosa on ruokahävikkiä.

Isoin osuus eli yli kolmannes kotitalouksien ruokahävikistä oli vihanneksia ja hedelmiä.

Elintarvikejätteeksi lasketaan jätteeksi päätyvä, alun perin syötäväksi tarkoitettu ruoka ja ei-syötäväksi tarkoitettuja osia ruoasta, kuten hedelmien ja kananmunien kuoret tai kahvinporot.

Ravintoloiden ja kauppojen osuus ruokahävikistä yhteensä kolmannes

Teollisuudesta elintarvikejätettä syntyy loppuraportin mukaan noin 160 miljoonaa kiloa, josta ruokahävikkiä on hieman yli puolet.

Elintarvikejätettä syntyy 3,4 prosenttia elintarviketeollisuuden kokonaisvolyymistä.

Ravitsemispalveluiden osuus elintarvikejätteistä on 12 prosenttia ja vähittäiskauppojen 9 prosenttia.

Molemmat muodostavat ruokahävikistä noin kuudenneksen.

Kaupoissa eniten elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä syntyy suhteellisesti tuoreista leipä- ja leipomotuotteista ja määrällisesti vihanneksista, juureksista ja hedelmistä.

Ravintoloissa eniten ruokahävikkiä syntyy tarjoiluhävikistä ja lautastähteistä.

Tarjoiluhävikki on tarjolle laitettua ruokaa, joka ei tule syödyksi.

Pohjaa kansalliselle hävikin ja jätteen seurantajärjestelmälle

Vuosina 2018–2020 toteutetun Luken Ruokahävikkiseuranta ja -tiekartta -hankkeessa on rakennettu kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää.

Hankkeen loppuraportin tulokset ovat ensimmäinen kokonaisvaltainen analyysi ruokaketjun elintarvikejätteestä Suomessa.

Luke julkaisi jo alkuvuodesta ruokahävikkitiekartan, jossa linjataan keinoja hävikin vähentämiseksi Suomessa.

Velvoite elintarvikejätteen seurantaan on tullut Euroopan komissiolta.

EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet puolittamaan elintarvikejätteen määrän vuoteen 2030 mennessä.

Elintarvikejäte- ja hävikkiseuranta -hanke jatkaa seurantajärjestelmän kehittämistä.

Lisää aiheesta:

Kauppojen ruokahävikki on pienentynyt – kasviksia päätyy nyt roskiin miljoonia kiloja vähemmänHeitätkö ruokaa roskiin? Luken tuore tutkimus paljastaa karun totuuden seurauksista: "Erityinen huomio kannattaa kiinnittää…"Syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – näin pahasti siitä kärsii sekä ilmasto että oma lompakkosiRuokahävikki on tähtitieteellisissä lukemissa – Luken tutkimus valmistui: laitoksissa syntyy jopa 78 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittainNelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RuokaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • pe17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen