Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – näin pahasti siitä kärsii sekä ilmasto että oma lompakkosi

2:03Syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – tällaiset päästöt ruokahävikki aiheuttaaSyömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – tällaiset päästöt ruokahävikki aiheuttaa.
Julkaistu 13.09.2021 06:15
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan Suomessa syntyy vuosittain lähes 400 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Eniten sitä syntyy kotitalouksissa, joiden osuus on reilut 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä.

Ruokahävikin määrää on pyritty laskemaan jo vuosia, ja toki se on vähentynytkin. Suuret yksiköt kuten teollisuuslaitokset ja kauppaketjut ovat hioneet toimintaansa, mutta silti hävikkiä syntyy yhä.

ruokahävikki
Luonnonvarakeskus

– Ruokahävikkiä on pyritty minimoimaan jo pitkään, ja jos miettii liiketaloudellisesti, on järkevää myydä kaikki ruoka ja saada se liikkeelle, sanoo Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kotitaloudet ovat toki erilaisia keskenään.

– On talouksia, joissa ruokahävikkiä ei synny nimeksikään ja on talouksia, joissa sitä syntyy paljon, sanoo Katajajuuri.

Kotitalousten ruokahävikki syntyy pienistä virroista.

– Suunnitellaan liian vähän, ostetaan liikaa, ruuan arvostus ei ole sillä tasolla kuin sen pitäisi olla, ei osata jatkojalostaa kertaalleen valmistettua ruokaa, luettelee Katajajuuri esimerkkejä hävikin syntysyistä kotitalouksissa.

Nelihenkisen perheen ruokahävikin arvo voi olla satoja euroja vuodessa. 

Luonnonvarakeskuksen viime vuonna julkaistussa seka- ja biojätteen lajittelututkimuksessa kävi ilmi, että 9–12 prosenttia roskiin heitetystä ruoasta oli avaamattomissa myyntipakkauksissa.

– Ehkä on keittiötaidoissa parantamisen varaa, toteaa Katajajuuri.

Kova tavoite

Suomi on asettanut tavoitteekseen puolittaa ruokahävikin. Katajajuuri pitää tavoitetta kovana, sillä paljon on jo tehty.

– Miten saada kotitaloudet innostumaan ja sitoutumaan ruokahävikin vähentämiseen, kysyy Katajajuuri.

Vaikka tavoitteeseen ei päästä helposti, sitä kohti kannattaa silti pyrkiä, sillä ruokahävikillä on suuri merkitys ympäristön kannalta. 

– Laskimme, että jos katsotaan kotitalouksia niin ruokahävikki vastaa noin sadantuhannen henkilöauton vuotuisia päästöjä, kertoo Juha-Matti Katajajuuri Lukesta.

Lisää aiheesta:

Havainnekuva paljastaa karun ruokatotuuden SuomestaKuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaKotitaloudet viskaavat arvokasta tavaraa menemään kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on kuviteltu: "Kuin heittäisit 5 euron setelin pois"Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaaArviolta lähes kolmasosa kaikesta ruuasta päätyy hävikkiin – samaan aikaan nälänhätä kasvaaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RuokaTalousKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:52
    Ravitsemus

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • 08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"