Havaijin viranomaisten toimia selvitetään: Varoitussireenit eivät soineet massiivisen palon alettua levitä

Havaijilla Mauin saaren rajuissa maastopaloissa on kuollut jo 80 ihmistä 1:39
Havaijilla Mauin saaren rajuissa maastopaloissa on kuollut jo 80 ihmistä

Havaijilla Mauin saaren maastopalojen kuolonuhrien määrä on noussut viranomaisten mukaan jo 80:een. Yli 1 400 ihmistä on yhä evakuointikeskuksissa.

Palojen pelätään niin ikään leviävän Kaanapalin kaupunkiin, jonka evakuointi on kesken, viranomaiset sanovat. Evakuoinnit aloitettiin vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun asukkaat pääsivät ensimmäistä kertaa takaisin palojen lähes täysin raunioittamaan Lahainan rannikkokaupunkiin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Paikan päällä olevien toimittajien mukaan asukkaat odottivat Lahainaan pääsyä liki kaksi kilometriä pitkässä jonossa. Kaupunkiin pääsivät vain ne, jotka pystyivät todistamaan asuvansa siellä. Tämä oli osalle asukkaista kuitenkin vaikeaa, koska he olivat joutuneet pakenemaan liekkejä niin nopeasti, etteivät ehtineet ottaa papereitaan mukaan.

64-vuotias Keith Todd löysi palatessaan kotitalonsa vahingoittumattomana.

– Olen kiitollinen, mutta samaan aikaan tämä on järkyttävää, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Kotinsa tulelle menettänyt Anthony La Puente suree menettämiään korvaamattomia esineitä, kuten isälleen kuuluneita tavaroita.

– Voin vain sanoa, että se sattuu, hän sanoi AFP:lle.

Havaijin kuvernööri Josh Green arvioi jo aiemmin kuolonuhrien määrän vielä nousevan, sillä satoja ihmisiä on edelleen kateissa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Mauin palosta on nyt virallisesti tullut eniten kuolonuhreja vaatinut luonnonkatastrofi osavaltion historiassa.

Vuonna 1946 saarille iskenyt tsunami surmasi 158 ihmistä, mutta Havaiji ei tuolloin vielä ollut osavaltio.

Viranomaisten toimia selvitetään

Havaijin osavaltion oikeusministeri on ilmoittanut, että viranomaisten vastetoiminnasta saarilla levinneissä maastopaloissa tehdään selvitys, uutistoimisto AFP kertoo. Mauin saarella ei aktivoitu varoitussireenejä, kun tuhoisa maastopalo alkoi tiistaina levitä, kertoo Havaijin hätätilanteista vastaava viranomainen.

Viraston mukaan hätävaroitusjärjestelmän muut osat, mukaan lukien hälytykset mobiililaitteissa, televisiossa ja radiossa, otettiin käyttöön. Lokitietojen perusteella kukaan ei kuitenkaan yrittänyt käynnistää hätätilanteista varoittavia sireenejä.

Varoitusjärjestelmään kuuluvia sireenejä on Mauilla 80. Viranomaisten mukaan niiden käytön on tarkoitus hälyttää ihmiset etsimään lisätietoa, eikä niiden käyttö automaattisesti tarkoita evakuointikäskyä.

Mauin länsirannikolla tiistaina syttyneet palot levisivät salamavauhtia Havaijin saariryhmän lähettyvillä liikkuneen Dora-myrskyn voimakkaiden tuulien vuoksi. Tulimeri ympäröi Lahainan rannikkokaupungin niin nopeasti, että osa asukkaista syöksyi mereen paetakseen liekkejä.

Lue myös:

    Uusimmat