Hauskat soitot terveysneuvontaan – miten otetaan virtsanäyte suihkussa?

Numerossa 09 10023 toimiva, HYKS-sairaanhoitoalueen asukkaita palveleva terveysneuvontapalvelu vastaanottaa päivittäin satoja puheluita. Tiiminvetäjä Marianne Lehenkari Mawell Care Oy:stä kertoo, mitkä kysymykset ja tilanteet ovat jääneet mieleen erikoisimpina.

Lääkkeiden ohjeistukset tuottavat usein ongelmia soittajille.

– "Nauti lääke runsaan veden kanssa" ei tarkoita, että istutaan ammeessa ja otetaan lääke. Sekään ei ole tavatonta, että suppoja otetaan suun kautta, Marianne Lehenkari kertoo.

– Jos äiti kysyy lapselle kuumelääkeannosta ja ohjataan ottamaan vaikka 250 milligrammaa särky- ja kuumelääkettä, niin puhelun aikana äiti saattaakin nielaista lääkkeen itse – he ovat niin väsyneitä ja valvoneet koko yön.

Muita mieleen jääneitä kysymyksiä

"Hoitaja ohjasi ottamaan virtsanäytteen suihkussa. Se on ihan hirveän vaikeaa". Hoitaja: "Teidän tulee ottaa näyte virtsasuihkeesta. Voin antaa siihen erilliset ohjeet."

"Virtsatulehduslääkkeeni on aivan liian iso". Hoitaja: "Nämä lääkkeet ovat tosiaan aika isoja kapseleita, mutta ne tulee laittaa suuhun – ei sinne, missä kirvelee."

"Tulin juuri lääkäristä enkä kehdannut kysyä, mutta mitä tämä lääke on, jota hän minulle kirjoitti? Entä mitä tuo diagnoosi tarkoittaa? Jaa että sillä tavalla, menin sinne kyllä ihan eri vaivan vuoksi."

"Haloo, suomalaisille terveiset: vai ei täällä ole köyhyyttä eikä nähdä nälkää. Menkää katsomaan Hurstin leipäjonoa, niin opitte. Mukavaa päivää kaikille Kansanradion kuuntelijoille, toivoo Pirkko Helsingistä” – luuri meni kiinni ennen kuin ehdittiin kertomaan, että soitto tuli terveysneuvontaan. 

"Oletko sinä siellä puhelimessa ihminen vai oletko sinä kone?"

"Meidän kolmevuotias poika on ehkä sairas. Poika on hiljainen eikä kerro, mikä vaivaa." Lopulta hoitaja pyysi ihan kokeeksi pojan puhelimeen. Poika alkoikin reippaasti juttelemaan ja pienen keskustelun jälkeen kertoi: "minun nenässä on äidin kolvakolu enkä saa sitä pois, ja minun toisessa kolvassa on äidin toinen kolu".  Puhelu päättyi onnellisesti, koska kummatkin korut saatiin noukittua pois hoitajan antamien ohjeiden mukaan. Poika sai isot kiitokset rehellisyydestä ja lupasi, ettei enää kokeile laittaa koruja nenään eikä korvaan.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat