Harvinainen lihansyöjäbakteeri leviää Floridassa hurrikaani Ianin jäljiltä

Yhdysvaltain Floridassa lihansyöjäbakteerin aiheuttamat sairastumiset ja kuolemat ovat kasvaneet viimekuisen hurrikaani Ianin jäljiltä.

Tänä vuonna Floridassa on havaittu harvinaisen Vibrio vulnificus -bakteerin aiheuttamia tartuntoja 65 tapausta ja kuolemantapauksia 11, kertoo Floridan osavaltion terveysvirasto. Se on enemmän kuin koko viime vuonna. Viime vuonna tartuntoja havaittiin 34 ja kuolemia 10.

Vibrio vulnificus voi siirtyä ihmiseen avohaavojen kautta.

Tartunnat ovat harvinaisia, mutta usein hengenvaarallisia. Oireet alkavat usein vatsakrampeilla, ripulilla ja kuumeella. Vaikeissa tapauksissa bakteerin tulehduttama haava voi olla potilaalle hyvin kivulias, ja se voi levitä koko kehoon. Tulehdus voi levitä myös verenkiertoon.

Se tunnetaan lihansyöjäbakteerina, koska se voi aiheuttaa nekrotisoivan faskiitin, eli nopeasti pehmytkudoksissa etenevän tulehduksen, joka voi johtaa rasvan, ihon ja lihasten kuolioon.

Yhdysvaltojen tautikeskuksen (CDC) mukaan useat potilaat tarvitsevat tehohoitoa tai raajojen amputaatioita. Noin joka viides tartunnan saanut kuolee.

Uusimmissa tilastoissa merkittävä osa tapauksista on havaittu Leen piirikunnassa, jonka 29 tartunnasta 27 havaittiin hurrikaanin jälkeen.

Bakteerin ihanteellinen elinpaikka on lämmin suolainen murtovesi – kuten esimerkiksi seisova tulvavesi.

– Floridan terveysvirasto on havainnut Leen piirikunnassa epänormaalia nousua Vibrio vulnificus-tulehduksissa tulvavedelle altistumisen ja veden seisomisen vuoksi Ian-hurrikaanin jälkeen, viraston tiedottaja sanoi maanantaina BBC:n mukaan.

Virasto ohjeistaa asukkaita olemaan välttämään kaikenlaisten avohaavojen altistamista suolaiselle vedelle.

– Viemärien tulviminen, mitä myös hurrikaani Ian aiheutti, voi nostaa bakteerien määrää, viraston lausunnossa todetaan.

Hurrikaani Ian oli pahin Floridaa koetellut hirmumyrsky vuosiin.

Katso myös: Ennen ja jälkeen -kuvat paljastavat hurrikaani Ianin aiheuttamat historialliset tuhot Floridassa

Hurrikaani Ianin uhriluku tarkentuu Floridassa – alueen historiallinen tuho paljastuu 2:29

Lue myös:

    Uusimmat