Harva tietää: Suomalaisilla yleinen kohonnut verenpaine vahingoittaa myös aivoja

Viime vuosina myönteinen kehitys suomalaisten verenpainearvoissa on hidastunut ja jopa pysähtynyt. Kahdella miljoonalla aikuisikäisellä suomalaisella on kohonnut verenpaine.

Kahdella miljoonalla aikuisikäisellä suomalaisella on kohonnut verenpaine. Sen vaikutus sydänterveydelle on yleistä tietoa, mutta harva tietää, että kohonnut verenpaine vahingoittaa myös aivoja. Tämän tietää vain 17 prosenttia suomalaisista.

Kohonnut verenpaine heikentää aivojen verisuonia ja voi siten johtaa aivoinfarkteihin ja aivoverenvuotoihin.

– Suomalaisten aivojen suonistot haurastuvat, ahtautuvat ja tukkeutuvat, jos tilanteelle ei tehdä mitään. Seitsemällä kymmenestä aivoinfarktin sairastaneesta verenpaine on ollut yli suositusten. Kaikkien tulisi seurata verenpainettaan kotimittauksin, toteaa Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine.

Hänen mukaansa aivoverenkiertohäiriöiden määrä saataisiin laskuun melko yksinkertaisin keinoin.

– On hienoa, että suomalaiset ovat jo ottaneet sydänterveyden tosissaan. Tähän tulisi liittää myös aivoterveys, Roine jatkaa.

Huolestuttavaa on, että viime vuosina myönteinen kehitys väestön verenpainearvoissa on hidastunut ja jopa pysähtynyt.

– Me kaikki pystymme alentamaan verenpainettamme, jos vain haluamme. Liikkuminen, suolan vähentäminen, laihdutus ja tupakoinnin lopettaminen ovat muutamia terveystekoja, joista myös aivot todella kiittävät, Roine tiivistää

29.10.2015 vietettävänä maailman AVH-, eli Aivoverenkiertohäiriö-päivänä suomalaiset kutsutaan joukolla terveystalkoisiin mittaamaan verenpainettaan. Viikon aikana liittojen aktiivit sekä terveydenhuollon ammattilaiset järjestävät yli 100 verenpainemittausta ympäri Suomen.


Lähteet: Yksi elämä -kampanja. Aivoliiton asiantuntijat, Käypä hoito -suositus, Suomalaisten tietämys kohonneesta verenpaineesta -kyselytutkimus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lue myös:

    Uusimmat