Harry hämmästytti paljastuksilla huumeidenkäytöstään – asiantuntijat vastaavat, voivatko ne vaikuttaa prinssin oleskelulupaan Yhdysvalloissa

Prinssi Harryn kohuelämäkerta on nyt julki – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta 13:56
Prinssi Harryn kohuelämäkerta puhuttaa – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta

Prinssi Harryn Spare-elämäkerran yksi puhuttavimmista teemoista on ollut kuninkaallisen avautuminen useiden erilaisten päihteiden käytöstä.

Tammikuussa ilmestyneessä Spare-omaelämäkerrassaan (suom. Varamies) prinssi Harry, 38, avautuu hyvin yksityiskohtaisesti elämänsä värikkäistä vaiheista, ylä- sekä alamäkineen. Kirjassaan Harry muun muassa kertoo varsin avoimesti myös menneisyyden huumeidenkäytöstään ja kirjassaan Harry myöntää esimerkiksi käyttäneensä elämänsä aikana pilveä, sieniä sekä kokaiinia.

Page Sixin mukaan Harryn avoimuus saattaa kostautua, sillä lakiasiantuntijan mukaan kirjan paljastuksilla saattaa pahimmassa tapauksessa olla vaikutusta Harryn pysyvään oleskelulupaan Yhdysvalloissa. Harry ja hänen vaimonsa Meghan muuttivat Yhdysvaltoihin vuoden 2020 alussa, kun he vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan Isossa-Britanniassa. 

Entisen liittovaltion syyttäjän Neama Rahmanin mukaan huumeidenkäytön myöntäminen olisi peruste viisumin hylkäämiselle. Hänen mukaansa kuninkaallisetkaan eivät ole asian yläpuolella, tai "viihdekäyttäjät".

– Se tarkoittaa, että prinssi Harryn viisumi olisi pitänyt evätä tai peruuttaa, koska hän myönsi käyttäneensä kokaiinia, sieniä ja muita huumeita. 

Asianajaja James Leonard on puolestaan eri mieltä, eikä hänen mukaansa Harryn oleskelulupa Yhdysvalloissa olisi juurikaan uhattuna. 

– Koska hän ei ole saanut huumausaineisiin tai alkoholiin liittyvää rikossyytettä tai oikeusviranomainen ei ole todennut, että prinssi Harry on huumausaineiden vakiokäyttäjä, mitä hän ei selvästikään ole, en näe mitään ongelmaa siinä, että hänen muistelmissaan kerrotaan huumausaineiden kokeilemisesta vapaa-ajalla, Leonard kommentoi. 

Leonardin mukaan huumausaineiden käyttäjien, jotka eivät ole Yhdysvaltojen kansalaisia, olisi annettava maahanmuuttoviranomaisille "syy käynnistää tutkimus", mikä voisi johtaa lopulta viisumin eväämiseen.  

– On annettava jotain, joka laukaisee sen, ja asian paljastaminen kirjassa, että kokeilit huumeita nuorena miehenä, ei mielestäni johda siihen. Maahanmuuttovirasto ei tee mitään sen perusteella. Jos hänet olisi pidätetty tai jos hänet olisi tuomittu esimerkiksi rattijuopumuksesta, tämä olisi eri keskustelu. 

Maahanmuuttojuristi Sam Adairin mukaan on myös epätodennäköistä, että Harryn tunnustukset aiheuttaisivat hänelle ongelmia. Adair on samoilla linjoilla Leonardin kanssa siitä, että mikäli Harrylla olisi menneisyydessään päihteisiin liittyvä tuomio, olisi se ollut "todennäköisesti merkittävä ongelma viisumin saamisessa". Kuitenkin menneisyydessä tapahtunut "viihdekäyttö" olisi hänen mukaansa asia, jonka esiin tuleminen maahanmuuttohaastattelussa olisi ollut epätodennäköistä. 

– Tämä ei tarkoita sitä, etteikö huumeiden käyttö voisi olla ongelma maahanmuuttoprosessissa, mutta tässä tilanteessa on epätodennäköistä, että se aiheuttaisi ongelmia, Adair kommentoi. 

– Minulle ei ole selvää, mikä on herttuan viisumiasema Yhdysvalloissa, mutta lain rikkominen voi olla ongelma viisumin uusimisessa tai takaisinpääsyssä Yhdysvaltoihin. 

Huumeidenkäyttäjien oleskeluun Yhdysvalloissa on asianajajien mukaan porsaanreikä. Käyttäjälle voitaisiin myöntää "poikkeuslupa", mikäli voidaan todistaa, että päihteidenkäyttö on remissiossa, esimerkiksi vuoden raittiuden jälkeen. 

Poikkeuslupapyyntö edellyttää kuitenkin lääkärintodistuksen, eikä tiedetä, onko prinssi Harry tällaista pyyntöä tehnyt, sillä maahanmuuttotiedot eivät ole julkisia. Harry ei ole myöskään paljastanut, että hänellä olisi ollut vakavia huumeongelmia tai tarvetta vieroitukselle päihdeongelmien vuoksi. 

Harry, Meghan ja pariskunnan lapset Archie ja Lilibet asuvat tällä hetkellä Kalifornian Montecitossa. Vuonna 2021 The Times -lehti uutisoi, ettei Harrylla olisi aikomustakaan hakea Yhdysvalloista pysyvää oleskelulupaa, kansalaisuutta tai green cardia. 

Lue myös:

    Uusimmat