Harryn ja Meghanin lasten tittelit päivitettiin – Archie ja Lilibet ovatkin nyt prinssi ja prinsessa

7:10
Prinssi Harry avautuu jälleen – tällainen on uusi kohuhaastattelu

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lapset Archie ja Lilibet ovat nyt prinssi ja prinsessa.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lasten Archien, 3, ja Lilibetin, 1, tittelit on päivitetty brittihovin kuninkaallisen perheen nettisivuilla: nyt herttuaparin lapset ovat sivustolla kruununperimysjärjestyksessä kuudentena ja seitsemäntenä. Aiemmin sivustolla lapsista käytettiin nimitystä "herra" ja "neiti" mutta nyt heidän tittelinsä ovat Sussexin prinssi Archie ja Sussexin prinsessa Lilibet. Asiasta uutisoi Daily Mail.

Harry ja Meghan julkaisivat hiljattain tiedotteen, jossa vanhemmat totesivat, että heidän lapsiensa "syntymäoikeus" olisi tulla kutsutuksi prinssinä ja prinsessana. Tiedotteen mukaan asia olisi myös sovittu jo jonkin aikaa sitten Harryn isän kuningas Charlesin kanssa. Charles olisi lähteiden mukaan keskustellut asiasta Harryn kanssa yksityisesti kuningatar Elisabetin hautajaisten jälkeen syyskuussa 2022, jolloin myös lupa titteleiden käyttöön olisi hellinnyt.

– Lasten tittelit ovat olleet heidän syntymäoikeutensa siitä lähtien, kun heidän isoisästään tuli monarkki, Harryn ja Meghanin tiedottaja on todennut.

Kesäkuussa kaksi vuotta täyttävä Lilibet Diana pääsi käyttämään prinsessan titteliään ensi kerran keskiviikkona 8. maaliskuuta, kun Harry ja Meghan ilmoittivat julkisesti, että heidän kuopuksensa oli kastettu Yhdysvaltojen Kaliforniassa, jossa herttuaperhe asuu. Kuninkaallisen ydinperheen jäseniä ei tiettävästi ollut paikalla ristiäisissä.

Lähteiden mukaan Harry ja Meghan olisivat tolleet turhautuneita siihen, ettei Buckinghamin palatsi ole päivittänyt Archien ja Lilibetin titteleitä aiemmin kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen. Elisabet menehtyi 96-vuotiaana 8. syyskuuta, eli puoli vuotta sitten. Muiden kuninkaallisen perheen jäsenten, kuten esimerkiksi Harryn isoveljen prinssi Williamin ja hänen perheensä tittelit päivitettiin lähes välittömästi kuningattaren kuoleman jälkeen. William on seuraava kruununperijä. 

Hovin lähteiden mukaan palatsissa sen sijaan olisi odoteltu sitä, että Harry ja Meghan tekevät lopullisen päätöksen lastensa titteleiden käytöstä. 

Harry ja Meghan vetäytyivät kuninkaallisesta elämästään vuoden 2020 alussa ja muuttivat Yhdysvaltoihin. Vuonna 2021 pari antoi juontaja Oprah Winfreylle kohuhaastattelun, jossa he avautuivat erilaisista vaikeuksistaan kuninkaallisina. Kyseisessä haastattelussa esitettiin syytöksiä hovin suuntaan myös sen puolesta, ettei Archiella ollut prinssin titteliä. Tuohon aikaan Meghan odotti parin kuopusta Lilibetia. 

Kuitenkin kun Archie syntyi vuoden 2019 toukokuussa, Harry ja Meghan kertoivat tuolloin päättäneensä, ettei heidän lapselleen annettaisi kuninkaallista titteliä.

Brittihovin perinteiden mukaan vallassa olevan monarkin lapsenlapsilla on oikeus prinssien ja prinsessojen titteleihin. Archie ja Lilibet olivat kuningatar Elisabetin lapsenlapsenlapsia, eli tavallaan "liian kaukana" kruunusta ollakseen prinssi ja prinsessa. Tilanne on toinen nyt, kun heidän isoisänsä Charles on kuningas. 

Lähivuosina Harry ja Meghan ovat avautuneet usein hankaluuksistaan kuninkaallisina. Viimeisimpänä avautumisena oli Harryn alkuvuodesta ilmestynyt elämäkerta Spare eli Varamies, jossa Harry avasi runsaasti elämänsä kipukohtia liittyen kuninkaallisuuteen sekä perheeseensä. 

Hiljattain vahvistettiin, että Harry ja Meghan ovat saaneet virallisen kutsun Charlesin kruunajaisiin, jotka järjestetään Lontoon Westminster Abbeyssa lauantaina 6. toukokuuta. Samana päivänä parin esikoinen Archie täyttää 4 vuotta. Lähteiden mukaan herttuaparin sekä hovin välillä olisi viime aikoina ollut erilaista viestinvaihtoa, mutta tietoa ei ole siitä, osallistuuko pari kruunajaisiin.

Tiettävästi Archien ja Lilibetin titteleitä aiottaisiin käyttää ainoastaan virallisissa yhteyksissä, mutta Harry ja Meghan olisivat päättäneet, että lapset saavat itse tehdä myöhemmin päätöksen sen suhteen, haluavatko pitää kuninkaalliset tittelinsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja