Kommentti: Maailma tuomitsi herttuatar Meghanin kuninkaallisuuden murskaamisesta – mutta prinssi Harry on todennäköisesti odottanut tätä hetkeä koko ikänsä

0:56
Harry ja Megan aikovat heikentää asemaansa brittihovissa – eivät halua olla kuluerä

Julkisuudesta koko ikänsä kärsinyt prinssi Harry on yhtä syyllinen valtavaan kohuun kuin hänen kaikesta syytetty vaimonsa Meghan.

Keskiviikkona 8. tammikuuta Iso-Britanniassa tipahti 2000-luvun suurin kuninkaallinen pommi, joka räjäytti monarkian perinteet atomeiksi kertaheitolla. Kansakunnan suosikkikuninkaallinen prinssi Harry, 35, ilmoitti vaimonsa herttuatar Meghanin, 38, kanssa, että pari vetäytyy kuninkaallisista tehtävistä sekä aikoo työskennellä jatkossa itsenäisesti tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi brittihovista.

Pari ilmoitti myös, että Iso-Britannian sijaan he aikovat vastaisuudessa viettää enemmän aikaa Pohjois-Amerikassa. Harrylla ja Meghanilla on alle vuoden ikäinen lapsi, toukokuussa 2019 syntynyt Archie Harrison.

Herttuapari on aiemmin kertonut kärsivänsä suuresti julkisesta elämästä sekä jatkuvasta median riepottelusta. He ovat ilmaisseet halunsa viettää vapaampaa ja yksityisempää elämää, mihin he kansakuntia järkyttäneellä päätöksellään selkeästi tähtäävät.

Meghan on ollut koko maailman silmätikkuna jo vuosien ajan. Kun Harryn ja silloisen amerikkalaisnäyttelijän kihlauksesta ilmoitettiin syksyllä 2017 oli sävy toiveikas: kunpa vahva ja itsenäinen Meghan tuulettaisi pölyttynyttä monarkiaa ja uudistaisi sen kangistuneita kaavoja.

Aluksi näin olikin. Pari meni naimisiin toukokuussa 2018 näyttävin menoin ja samoihin aikoihin uutisoitiin kuninkaallisen perheen uusimman tulokkaan tyylikkäistä asuvalinnoista, maanläheisestä olemuksesta sekä hyväntuulisesta esiintymisestä monarkkien rinnalla. Meghan teki hyväntekeväisyystyötä, joka keskittyi erityisesti naisten voimaannuttamiseen – olihan hän itsekin julistanut olevansa äänekäs feministi.

Ääni kellossa muuttui kuitenkin pian ja radikaalisti. Milloin kynsilakan väri oli väärä, milloin kaula-aukko sopimaton, milloin jalat ristissä kun niiden ei olisi kuulunut olla. Tätä seurasivat huhut palatsin seinien sisältä: Meghan ja Harryn isoveljen prinssi Williamin vaimo herttuatar Catherine eivät tule toimeen, Meghanilla on sietämättömiä vaatimuksia työntekijöilleen ja hän on itse kääntänyt selkänsä omalle amerikkalaiselle perheelleen, äitiään lukuun ottamatta. Meghanista maalattiin nopeasti kuva juonittelevana amerikkalaishirviönä: pyrkyrinä, joka on tullut Iso-Britanniaan vain hyötyäkseen kuninkaallisesta perheestä ja sen mukana tulevista eduista.

Näin ollen kun herttuapari ilmoitti päätöksestään vetäytyä kuninkaallisista tehtävistään, syyttävällä sormella ei kestänyt kauaa löytää se, ketä osoittaa. Kaikki tuomitsivat Meghanin. Koko maailma. Kavala nainen, joka tuli, näki ja tuhosi. Monien mielestä häntä on syyttäminen kaikesta siitä draamasta, mitä palatsien sisällä tällä hetkellä käydään läpi julkiselta katseelta salassa.

Taka-alalle on jäänyt todellinen kuninkaallinen, prinssi Harry. Koko kansakunnan yhteinen henkinen orpo, joka on ollut julkisuudessa koko elämänsä ajan. Ja kärsinyt siitä. Ja kertonut sen ääneen.

Yleisessä tiedossa on aina ollut se, ettei Harry pidä hänen osakseen lankeavasta julkisuudesta lainkaan. Prinssi on ottanut useaan otteeseen esille sen, kuinka julkisuus tuhosi osan hänen elämästään, kun hänen äitinsä prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa paparazzien jahtaamana elokuussa 1997. Dianasta tuli tuolloin kuninkaallisuuden myötä tulleen julkisuuden takia kuollut marttyyri, eikä Harry ole koskaan jättänyt käyttämättä tilaisuutta, jolloin tämän voisi tuoda esille.

Monet sanovat, että Meghan on vienyt rakkaudesta sokaistunutta Harrya kuin pässiä narussa. Itse luulen, että tämä on hetki, jota Harry on odottanut puolestaan koko elämänsä.

Koska Harry ei ole kruununprinssi, on hänen elämänsä ollut hyvin erilaista kuin Williamin. Harry on kapinoinut aina omalla tavallaan. Nuorempana se tuli ilmi ankaralla juhlimisella sekä ajoittaisella, kuninkaallisille kenties sopimattomalla hölmöilyllä. Prinssi kasvoi aikuiseksi, mutta kapinointi jatkui.

Hämäävää tilanteessa on se, että Harry on vuosien ajan käyttäytynyt mitä kelvollisimman mallikuninkaallisen tavoin. Tehnyt ahkerasti edustustyötä sekä pitäytynyt kruunua kunnioittavassa, maltillisessa elämässä. Prinssin nuoruusvuosien toilailut ovat monilta unohtuneet, mutta tapa, jolla Harry suhtautuu julkisuuteen ja omaan elämäänsä sen puitteissa tuskin on muuttunut mihinkään.

Aikuistunut Harry löysi rinnalleen naisen, joka ei todellakaan ollut hoville ykkösvaihtoehto prinssin puolisoksi. Amerikkalainen, kertaalleen eronnut nainen, joka työskenteli näyttelijänä kansainvälisessä hittisarjassa. Harrylle valinta oli kuitenkin selkeä.

Meghan on nainen, joka sopii täydellisesti Harryn omaan maailmankuvaan ja nyt hän toimii Harryn pääsylippuna pois prinssille tuskaisesta julkisesta elämästä. Meghanin avulla Harry voi nyt ottaa sen askeleen elämässään, josta hän on aina haaveillut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja