Haravointi onkin turhaa! Nämä puutarhatyöt kannattaa sen sijaan tehdä

Lehdet alkavat putoilla puusta, ja syksyn puutarhatyöt odottavat tekijäänsä. Mitä pihalla kannattaisi nyt puuhata?

Haravointi on mukavaa syyspuuhaa, mutta puutarhan kantilta katsottuna haravointi kannattaa jättää väliin. Lehdet ovat nurmikolle hyvää lannoitetta ja maanparannusainetta. Jos haluat heilutella haravaa, haravoi lehdet pensaiden ja puiden juurille, missä ne toimivat hyvänä katteena.

Siisti

Multasormille riittää puuhaa, vaikka haravointi kannattaakin jättää vähiin. Syys- ja lokakuu ovat mainiota aikaa siistiä perennapenkit rikkaruohoista seuraavaa kevättä silmällä pitäen. 

Istuta

Siistimisen jälkeen on aika istuttaa syyskukkasipulit. Sipulien on tärkeää ehtiä juurtua ennen kuin maa jäätyy.

Istuta sipulit kärjet ylöspäin. Hyvän syvyyden voit mitata sipulin avulla. Sopiva syvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Voit istuttaa sipulit istutus- tai puutarhalapiolla. Myyriä voit karkottaa jo etukäteen laittamalla sinne tänne sipuleiden viereen kanankakkarakeita.

Jos perennat kaipaavat jakamista, syksy on sille hyvää aikaa. 

Lannoita

Jos et ole vielä tehnyt syyslannoitusta, on sen aika viimeistään nyt. Syyslannoituksella teet pohjaa ensi kesän sadolle ja annat puutarhallesi kestävyyttä talvipakkasia varten.

Kesäkukkia kannattaa lannoittaa pakkasten tuloon asti, jotta ne jaksaisivat yhä kukkia. 

Leikkaa nurmikkoa

Nurmikkoa kannattaa leikata niin kauan kuin se kasvaa, mutta puiden ja pensaiden leikkausta ei syksyllä suositella.

Käännä kasvimaa

Kun kasvimaan sadonkorjuu on ohi, kannattaa kasvimaa muokata kääntämällä kasvintähteet kevyesti maahan. Myös maanparannusaineita voi käyttää.

Mikäli omenoita tulee reilusti ja sadosta jää käyttökelvottomia hedelmiä yli, voi ylimääräiset omenat viedä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-asemille puutarhajätteen hinnalla. Omenoiden täytyy olla lajiteltuina erilleen muusta puutarhajätteestä. 

Lähteet: Biolan, HSY

Lue myös:

    Uusimmat