Hans Välimäen ja Markus Maulavirran kassi:

- joululimppu - silliä - kangasrouskuja - karpaloita - puolukoita - lammasta - graavisiikaa - neulamuikkuja - lahna - maksapatee - marsipaania - voitaikina - oliiveja - ankanmaksaa - kurpitsa - Chevre -juustoa

Hansin ja Markuksen menu:

Joululahna

kokonainen lahna reilusti hakattua tilliä 100 g voita 4 rkl sinappia suolaa pippuria 200 g mausteleipää

Suomusta lahna ja putsaa vatsa tyhjäksi. Huuhtele kala nopeasti kylmällä vedellä. Täytä kalan vatsa tillisilpulla ja voinokareilla. Levitä sinappi tasaisesti kalan pinnalle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria maun mukaan. Jauha mausteleipä ja levitä jauhelma vielä sinapin päälle. Paista kalaa uunissa 175 asteessa noin 1 tunti.

Maksapatee

100 g maksaa 100 g voita punasipuli suolaa pippuria 1 dl portviiniä rakuunaa

Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi ja freesaa ne pehmeiksi voissa pannulla. Sekoita sitten kaikki ainekset tahosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kaada patee pieniin annosvuokiin ja kypsennä vesihauteessa uunissa 100 asteessa.

Karitsan kare

1 kg karitsan karetta timjamia suolaa pippuria

Ota kareeseen väri pannulla kaikilta kanteilta. Mausta kare ja paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Balsamicokastike

salottisipuli 2 rkl oliiviöljyä 2 dl balsamiviinietikkaa suolaa pippuria rakuunaa 200 g voita

Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä. Lisää balsamico, suola ja pippuri kattilaan ja keitä seosta niin, että jäljellä on noin puolet. Lisää vielä kastikkeeseen voi voimakkaasti vatkaten.

Kurpitsakeitto

2 salottisipulia 300 g keltaista kurpitsaa 1/2 palsternakka 1/2 juuriselleri 3 dl kanalientä 2 rkl hunajaa 2 dl kermaa chiliä timjamia suolaa pippuria

Hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi muut vihannekset. Freesaa kattilassa öljytilkassa sipulia, selleriä ja palsternakkaa. Lisää kurpitsat, hunaja ja mausteet sekä viimeisenä kanaliemi. Keitä vihannekset kypsiksi. Soseuta keitto ja lisää kerma. Kiehauta ja tarkista maku.

Paahdettua kurpitsaa

200 g kurpitsaa lohkoina 1 dl hunajaa chiliä timjamia suolaa pippuria

Notkista hunajaa kattilassa tai mikrossa. Ripottele mausteet lohkoille ja valele ne hunajalla. Paahda lohkoja uunissa 225 asteessa niin, että niiden pinta saa kauniin kultaisen värin.

Frittimuikut

200 g neulamuikkuja 1 dl Vichyä 1 tl suolaa 2 keltuaista 4 rkl vehnäjauhoja pippuria

Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi ja anna taikinan levätä hetki. Pyörittele muikut taikinassa ja kypsennä ne kuumassa öljyssä rapeiksi.

Suolasienimuhennos

2 dl liotettuja suolasieniä keltasipuli 1 dl créme fraéchea pippuria

Hienonna sipuli ja freesaa silppua öljyssä tai voissa. Lisää joukkoon hienonnetut sienet ja anna kuullottua vielä hetki. Lisää cr me fra che ja kiehauta. Anna hautua muutama minuutti. Mausta pippurilla.

Marsipaanihyrrät

1 levy voitaikinaa 200 g marsipaania

Kauli marsipaani voitaikinalevyn kokoiseksi. Ripottele tomusokeria tasolle niin marsipaani ei tartu pöytään kiinni. Nosta levyt päällekkäin ja rullaa levyt rullaksi pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa rulla viipaleiksi. Paista hyrrät uunissa 225 asteessa noin 8 minuuttia.

Kinuski

2 dl kermaa 50 g sokeria

Keitä aineksia kokoon kunnes kinuski on sopivan paksua. Voit lopuksi lisätä siihen nokareen voita. Tarjoa jäisten karpaloiden kumppanina.

Lue myös:

    Uusimmat