"Hän on tukeni, turvani, mitä parhain ystäväni” – äidit ja tyttäret kertovat suhteestaan

Mikä onkaan tärkein opetus tai neuvo, jonka äiti on opettanut? Miten äiti näkee itse itsensä – entäpä tytär oman äitinsä? Lue äitien ja tyttärien tarinat.

Äitienpäivän kunniaksi äidit ja tyttäret saivat kertoa äitiyden kulmakivistä: mitä äiti on itse oppinut jälkikasvun saamisesta, ja millaisena äitinä sitä itsensä näkee – entä miten tyttäret näkevät oman äitinsä?

Tiikeriemo – ja vahva tytär

Äiti, s. 1954, 2 lasta

Mitä olet oppinut äitinä olemisesta?
"Kärsivällisyyttä, neuvottelutaitoa, puhelimen ja tietokoneen käyttöopastusta, pukeutumisopastusta (nuorekasta), meikkiopastusta, sisustusopastusta, autolla ajo-opastusta, jumppa- ja venyttelyvinkkejä. Siispä kaikkia elämän osa-alueita koskevaa tietoa ja neuvoja olen saanut lapsiltani. Huolehdin ja murehdin aina miten lapsilla menee. Lapset ovat nro 1. ja sitten tulee työ, ja niin edelleen."

Millainen äiti koet olevasi?
"Kuin oma äiti. Haluan siirtää lapsilleni samoja asioita mitä äitini opetti sekä perinteitä. Olen huolehtiva, höössääjä ja järjestelmällinen sekä opetan arkipäivän asioita kuten ruoanlaittoa, pyykinpesua, siivousta, ompelua, neulomista ja virkkausta sekä oman kodin puhtaanapitoa."


Tytär, s. 1991, ei lapsia

Mikä on tärkein asia tai viisain neuvo, minkä äitisi on opettanut?
"Sinnikkyys. Elämässä tulee eteen paljon vaikeita asioita, surua, kyyneleitä ja tuskaa. Niiden läpi täytyy vain taistella, sillä ne kuuluvat elämään. Äiti on opettanut ja kasvattanut minut vahvaksi."

Millainen äitisi on?
"Äitini on sinnikäs. Piirrettä olen oppinut arvostamaan aikuisena. Äitini ei ole lempeä ja hellä pullantuoksuinen äiti. Äiti ei edes leivo kovin hyvää pullaa. Äiti on vahva tiikeriemo, joka suojelee poikasiaan viimeiseen asti. Äiti on aina lähellä, vaikka olisikin kaukana."

Nuori äiti – ja kuunteleva tytär

Äiti, s. 1986, kaksi lasta

Mitä olet oppinut äitinä olemisesta?
"Vaikka mitä! Vastuuta, rajoja, elämän rajallisuuden. Sen, että oikeasti elämässä tärkeintä ovat ne pienet ilot ja hetket, rakkaat ihmiset ja hauskanpito. Klisee, mutta totta. Sen, että todellista ylellisyyttä on hyvät yöunet. Että elämästä pitää ottaa ilo irti aina kun mahdollista. Samalla kuitenkin äitiys on pakottanut ajattelemaan esimerkiksi urasuunnitelmia realistisemmin."

Millainen äiti koet olevasi?
"Vuosi vuodelta enemmän kuin oma äitini. Olen kuitenkin tullut äidiksi nuorempana, ja olen mielenlaadultani boheemimpi. Olen siis paljon rennompi mutsi kuin mitä oma äitini. Oma äitini opetti, että ansaitse omaa rahaa, seiso omilla jaloilla. Parempi yksin kuin huonossa seurassa. Laadukas nahkalaukku on investointi."


Tytär, s. 2005

Mikä on tärkein asia tai viisain neuvo, minkä äitisi on opettanut?
"Olen oppinut äidiltä perusjuttuja, kuten käytöstapoja ja piirtämään. Perusjuttuja, mitä ihmisen pitää osata: oppia siivoamaan, menemään kouluun. Tärkein neuvo on, että kuuntele äitiä."

Millainen äitisi on?
"Äiti on kiva, mukava ja joskus ärsyttävä. Välillä ärsyttää, kun äiti ei anna pukea niitä vaatteita tai kenkiä mitä haluan. Äidissä on parasta se, että se pitää huolta."

Leijonaemo – ja kiitollinen tytär

Äiti, s. 1962, neljä lasta

Mitä olet oppinut äitinä olemisesta?
"Kärsivällisyyttä. Olen aina halunnut lapsia, joten äitinä oleminen on ollut minulle aina itsestäänselvyys, erittäin luonnollinen asia. Halusin lapsia jo nuorena."

Millainen äiti koet olevasi?
"Leijonaemo, joka suojelee ja puolustaa lapsiaan viimeiseen saakka. Joskus taas ajattelen, että olen liian pehmo. En koe, enkä toivo, olevani kuin oma äitini, mutta mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän huomaan muistuttavani äitiäni."


Tytär, s. 1986, ei lapsia

Mikä on tärkein asia tai viisain neuvo, minkä äitisi on opettanut?
"Kaikki järjestyy, ennemmin tai myöhemmin. Vaikka elämä koettelee, se myös kantaa. Se, että pitää luottaa enkeleihin, omaan intuitioon. Eikä ole mitään, ei yhtikäs mitään, mitä ei äidille voisi kertoa. Äiti myös jaksaa aina muistuttaa, että kaikista kauneimmat ihmiset eivät koskaan näe itse, kuinka kauniita he ovatkaan – ja sitten hän luo minuun pitkän katseen tai huokaa. Ehkä vielä jonain päivänä opin uskomaan häntä, mutta ennen kaikkea toivon, että hän uskoisi tuossa tapauksessa myös omia sanojaan ja näkisi itse, kuinka kaunis ihminen hän itse onkaan, kaikella tapaa."

Millainen äitisi on?
"Äitini on minulle kaikki kaikessa – hän on tukeni, turvani, mitä parhain ystäväni. Joskus kiukuttelemme toisillemme kuin pahimmat kakarat, toisiaan itkemme, nauramme. Soitan hänelle joka ikinen päivä, vaikkei minulla olisi edes asiaakaan.

Äitini on rohkea, vaikka häntä pelottaa. Hän on rakastava, vaikka hänen on ollut vaikea oppia näyttämään tunteitaan. Hän on vahva, vaikka elämä ei ole aina kohdellut häntä kultahansikkain.

Ja ennen kaikkea äitini on todella kaunis, niin sisältä kuin ulkoa. Olisin maailman onnekkain nainen, jos minusta tulisi edes ripaus siitä, mitä oma äitini on."

Katso myös:

Lue myös:

    Uusimmat