Hän on Finnairin uusi toimitusjohtaja

Finnair: Turkka Kuusistosta Finnairin toimitusjohtaja 0:42
Turkka Kuusistosta Finnairin toimitusjohtaja

Lentoyhtiö Finnairin uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Postin toimitusjohtajan paikalta siirtyvä Turkka Kuusisto. Kuusiston on määrä aloittaa uudessa tehtävässä viimeistään 11. heinäkuuta.

Turkka Kuusisto, 44, on ollut Postin toimitusjohtaja vuodesta 2020. Finnairin nykyinen toimitusjohtaja Topi Manner on siirtymässä Elisan johtoon. Hän jättää Finnairin ensi maanantaina.

Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt toimii toimitusjohtajan sijaisena tammikuun 15. päivästä lähtien uuden toimitusjohtajan aloitukseen asti.

Kuusisto on ilmoittanut eroavansa Postin palveluksesta siirtyäkseen Finnairin toimitusjohtajaksi viimeistään 11. heinäkuuta, kertoo Posti tiedotteessaan. Siihen asti Kuusisto jatkaa Postin toimitusjohtajana.

Posti on aloittanut Kuusiston seuraajan etsinnän.

Finnairin hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaaen mukaan Kuusisto tuo Finnairiin vahvan ymmärryksen monimutkaisesta liiketoiminnasta ja erinomaisen ihmisten ja strategian johtamisen taidon.

– Meidän piti ehdottomasti löytää kokenut johtaja, joka pystyy ja jolla on näyttöä viedä yritystä eteenpäin, sanoi Suvanto-Harsaae tiedotustilaisuudessa.

Topi Mannerin siirtymisestä Elisan ruoriin kerrottiin jo elokuussa.

– Meillä oli hyvin iso ja pitkä prosessi, jossa oli hyvät finalistit, mutta finalisteista ehdottomasti paras oli Turkka Kuusisto, ja sen takia hallitus on hänet tähän tehtävään valinnut, sanoi Suvanto-Harsaae.

Kuusisto sanoi tiedotustilaisuudessa, että ottaa tehtävän vastaan erittäin nöyränä ja innostuneena.

Finnair juhlii satavuotissynttäreitään – mitä on luvassa matkustajille, enemmän kohteita vai kalliimpia lippuja? 11:21
Katso myös: Finnair juhlii satavuotissynttäreitään – mitä on luvassa matkustajille, enemmän kohteita vai kalliimpia lippuja?

"Kriisit takana"

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen sanoo uutta toimitusjohtajaa koskevassa kommentissaan, että Finnair on strategisesti suhteellisen vakaassa vaiheessa, sillä uudet strategiset suuntaviivat on määritelty, tuloksentekokyky palautettu ja tase korjattu.

– Näin ollen emme näe toimitusjohtajan vaihdokseen liittyvää jokseenkin tavanomaista siirtymäaikaa yhtiön kannalta ongelmana, kirjoittaa Viljakainen.

Venäjän ilmatilan sulkeutuminen vuonna 2022 asetti Finnairin uuden tilanteen eteen.

Lokakuun osavuosikatsauksessa Finnair totesi, että sen toimintaympäristöön liittyvät erityiset riskit ovat normalisoituneet pandemian vaikutusten hälvettyä ja markkinoiden sopeuduttua Venäjän ilmatilan sulkuun

– Nyt kun näistä kriisitilanteista on päästy pois, niin voidaan ihan oikeasti lähteä rakentamaan, sanoi Suvanto-Harsaae torstain tiedotustilaisuudessa.

Kuusisto sanoi tiedotustilaisuudessa, että haluaa kasvukeskustelun rinnalla pitää yllä keskustelua kannattavuudesta.

– Vain kannattava yhtiö pystyy investoimaan tulevaisuuteensa, sanoi Kuusisto.

Suvanto-Harsaae totesi, että Finnair tulee pysymään kansainvälisenä yhtiönä.

– Toimivat logistiset (yhteydet) ja sitä myöten myös lentoyhteydet, liittyvät ne sitten liike-elämään tai matkustamiseen, ovat erittäin tärkeät suomalaisille, ja tätä meidän pitää myös Finnairina vaalia tulevaisuudessa, totesi aiheesta puolestaan Kuusisto.

Postissa johti mittavaa muutosta

Suvanto-Harsaae kommentoi nimitystä Postin tiedotteessa myös Postin hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.

– Turkka Kuusisto on tehnyt erinomaista työtä yhdessä tiiminsä kanssa ja johtanut Postia mittavan transformaation läpi, Suvanto-Harsaae kehui tiedotteessa.

Tiedotustilaisuudessa Kuusistolta kysyttiin, onko Finnairissa karsittavia rönsyjä.

– Aiemmat opit aiemmasta elämästä, muun muassa Postista, ovat opettaneet sen, että muutosvauhti kiihtyy, kun yhtiöllä on selkeä ja kurinalainen strategia. Aikanaan, kun tulen siihen tarkemmin perehtymään, näihin asioihin tulen kyllä kiinnittämään huomiota. sanoi Kuusisto.

Lue myös:

    Uusimmat