Mainos

Hän ei sano "haluan kuolla" – nämä kolme lausetta voivat tarkoittaa, että ihminen on itsetuhoinen

Ulkoisesti Amy Stevensillä meni hyvin: hänellä oli ihana koti, perhe, aviomies ja pieni poika. Hän kertoo, että itsetuhoinen ihminen saattaa käyttää kuitenkin tiettyjä termejä ja lauseita, joita ei saisi jättää huomiotta.

Amy Stevens tietää, millaista on olla itsetuhoinen. Ulkoisesti hänellä meni hyvin: hänellä oli ihana koti, perhe, aviomies ja pieni poika. Masennus kuitenkin vei ilon hyvistä asioista.

– Masennus piilotti tuon kaiken minulta. Se sanoi, etten ansaitse sitä. Se sanoi, että aviomieheni jättäisi minut kuitenkin pian, ja poikani päätyisi rikkinäiseksi ja yksinäiseksi, jos olisin vielä hänen äitinsä, Stevens kuvaa ajatuksiaan The Might -sivustolle.

– Olin menettänyt kaiken toivoni. Kaiken. Voitko edes kuvitella, millaista se on?

Masennuksen kourissa Stevens tunsi, että itsemurha olisi ainoa ratkaisu tilanteeseen. Hän uskoi, että parasta muille olisi, jos hän vain katoaisi ja lakkaisi olemasta.

– Itsemurha ei tarkoita ihmistä, joka kulkee synkkänä ympäriinsä, on onneton ja kertoo kaikille "haluan kuolla" tai "haluan tappaa itseni". Tätä asiaa ihmisten on vaikeaa ymmärtää, Stevens kirjoittaa.

Hänen mielialansa esimerkiksi parani ja muuttui kevyemmäksi, kun hän suunnitteli kuolemansa. Stevensin mukaan mielialan äkillinen heilahdus onkin vakava varoitusmerkki.

– Kannustaisin kaikkia, jotka kokevat tämän tai huoltavat jotakuta, joka muuttuu yllättäen pohjalla olevasta ok-kuntoiseksi, ottamaan tämän vakavasti. Tämä (muutos) voi tarkoittaa, että he ovat jo tehneet suunnitelmansa, Stevens kuvaa.

Hän kertoo myös, että uhkailujen sijaan itsetuhoinen ihminen saattaa käyttää muunlaisia termejä ja lauseita, joita ei saisi jättää huomiotta.

Nämä lauseet voivat kertoa itsetuhoisuudesta:

1. "Haluan, että tämä kaikki vain loppuu"

Stevens käytti lausetta paljon, koska halusi kokemansa kivun ja tuskan loppuvan.

2. "En halua olla täällä enää"

Stevens sanoi lauseen sekä perheelleen että alan ammattilaisille. Vastaus oli yleensä kysymys siitä, tarkoittiko Stevens paikkaa, jossa fyysisesti on, vai maailmaa yleensä. Vastaus oli yleensä "maailmaa yleensä".

3. "En jaksa enää tätä/kykene enää tähän"

Tätä lausetta Stevens käytti itkiessään hysteerisesti aviomiehelleen. Mies kannusti häntä jatkamaan ja kertoi uskovansa Stevensiin, mutta sanat eivät auttaneet.

– Hänellä ei ollut aavistustakaan kivusta, jota tunsin. Fyysisesti ja henkisesti tunsin, etten selviäisi enää minuuttiakaan tämän kivun tai muille aiheuttamani kivun kanssa.

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle:

Stevens kehottaakin läheisiä ja ystäviä tarkkaavaisuuteen.

– Älä tuomitse. Älä oleta, että tiedät, mitä hän tuntee. Älä oleta, että hän toimii näin ”saadakseen huomiota”. Meidän jokaisen vastuulla on poistaa tämä kauhea häpeä, ja voimme tehdä sen vain puhumalla ja jakamalla kokemuksiamme tavalla, joka ei tuomitse. Pidä huolta itsestäsi ja muista.

***

10:37

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.