Mainos

Hämmästyttäviä uutisia maailmalta: Hammaslangan käyttö ei olekaan tarpeellista?

Yhdysvaltojen terveysministeriö pudotti suosituksistaan hiljattain kokonaan hammaslangan käytön, mikä on ollut suositeltavaa jo vuosikymmeniä, kertoo The New York Times.

Hammaslangan käyttöä on suositeltu karieksen sekä muiden iensairauksien ennaltaehkäisyyn. Alkuviikosta yhdysvaltalainen uutistoimisto The Associated Press kuitenkin uutisoi, etteivät terveysviranomaiset olleet itse asiassa koskaan tutkineet säännöllisen hammaslangan käytön vaikutuksia ennen kuin lisäsivät tavan suosituksiinsa.

Tiistaina American Academy of Periodontology tiedotti, ettei hammaslangan käyttöä ole tutkittu, koska tutkijat eivät olleet koskaan saaneet tarpeeksi montaa osallistujaa mukaan tutkimukseen. Tutkimuksessa olisi selvitetty nimenomaan hammaslangan käytön vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

Uutiset ovat saaneet tunnollisesti hammaslankaa käyttäneet kansalaiset raivoihinsa. Asiantuntijoiden piirissä hammaslangan käytön vaikutusten vähäinen näyttö on kuitenkin ollut jo pitkään tiedossa.

Eräässä tutkimuksessa vuodelta 2011 selvisi, että hammaslangan käyttö näytti hyvin epäluotettavia todisteita hyötypuolistaan kolmen kuukauden tutkimuskäytön aikana.

– On yllättävää, että ihmiset käyttävät hammaslankaa ja harjaavat hampaitaan, joiden yhdistelmän uskotaan laajalti estävän kariesta ja hampaiden menetystä, mutta niiden tehoa ei kuitenkaan ole kliinisesti tutkittu, Washingtonin yliopiston hammaslääketieteen professori Philippe Hujoel kommentoi.

"Saatat havaita sen vasta aivan liian myöhään"

Hampaiden harjauksen fluoria sisältävällä hammastahnalla on todettu ehkäisevän hammasmätää, mutta hammaslangan käytön tehoa ei ole koskaan tutkittu – ainoastaan epäilty.

Hammaslangan käytön on kuitenkin todettu vähentävän verta vuotavia ikeniä sekä tulehdusta ikenissä. Tulokset ovat osoittaneet vain pienen tehon.

Ientulehdus voi kuitenkin ajansaatossa johtaa vakavampaan hampaanvierustulehdukseen, jonka kehittyminen voi kestää jopa 5–20 vuotta ennen oireilua. Tähän vetoaa myös American Academy of Periodontologyn puheenjohtaja Wayne Aldredge.

– Et voi tietää, onko sinulla alkavaa tulehdusta, joten saatat havaita sen vasta aivan liian myöhään.

Erään pienemmän luokan tutkimuksen mukaan ammattilaisten suorittama hammaslangan käyttö kouluikäisille päivittäin kahden vuoden ajan pienensi karieksen riskiä 40 prosentilla. Hammaslangan käytön tutkiminen on siis ollut vähäistä, mutta ei missään nimessä haitallista – päinvastoin.

Video: Heiluuko hammas? Tässä yksi erikoisimmista tavoista irrottaa se.

0:37

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.