Haluatko viettää aikaa läheistesi kanssa? Kaiva lautapelit esiin

Onko koko perhe kotona yhtä aikaa? Oletko lähdössä mökkireissulle kaveriporukan kanssa? Yhteisen ajan saa mukavasti kulumaan pelaamalla lautapelejä. Jos Afrikan Tähti ja Monopoli on jo tuttua tavaraa, kokeile näitä pelejä.

Lautapelit.fi-sivusto julkaisee joka vuosi listan vuoden kymmenestä suosituimmasta lautapelistä. Nämä pelit pääsivät listalle vuonna 2011.

1. 7 wonders

7 Wonders voitti viime vuonna Suomen leluyhdistyksen myöntämän Suomen Vuoden peli -palkinnon. Pelin parhaita puolia on nopeus. Sitä voi pelata 2-7 pelaajalla ilman, että peliaika muuttuu merkittävästi. Ikäsuositus 10 vuotta.

Kukin pelaaja edustaa omaa antiikin seitsemästä ihmeestä tuttua sivilisaatiota, ja yrittää johdattaa sen kukoistukseen. Peliä pelataan korteilla, jotka ovat sotilaallisia, hallinnollisia, tuotannollisia, kaupallisia tai kulttuurillisia rakennuksia. Ne vaikuttavat omalla tavallaan pelaajan sivilisaation kehitystasoon.

2. Carcassonne

Pelaajat asettavat vuorollaan pöydälle laattoja, joissa on kuvattu niittyjä, teitä, peltoa, luostareita ja kaupunginmuureja. Carcassonne-kaupunki alkaa hahmottua hiljalleen, ja pelaajat asettavat laattojen päälle nappuloita keräämään pisteitä.

Peliä voi pelata koko perheen voimin, sillä pelaajan iäksi riittää kahdeksan vuotta. Laattojen parasta asettelua voi pohtia myös yhdessä. Jos peli alkaa tuntua liian helpolta, siihen on saatavilla lisäosia.

3. Mondo

Pelaajat kokoavat omaa maailmaansa Carcassonne-pelin tyylisistä laatoista, joissa on eri elinalueita: vesi, savanni, viidakko ja autiomaa. Laatoissa olevat eläinhahmot tuovat lisäpisteitä ja tulivuoret aiheuttavat pistemenetyksiä.

Ikäsuositus on yli kahdeksan vuotta. Aloittelijoille pelistä piisaa hupia ja haastetta. Kokeneemmat konkarit voivat nostaa tasoa lisäpistelaattojen avulla.

4. Dixit

Dixit on kysely- ja bluffauspeli. Pelaajat kysyvät vuorotellen arvoituksen, jonka vastaus on piilotettu kysyjän salaa valitsemaan maalaukseen. Oikean kuvan valitsemista vaikeuttaa se, että muut pelaajat yrittävät bluffata väärillä kuvilla.

Lautapelit.fi:n mukaan lennokas mielikuvitus on hyvä apu tässä koko perheelle sopivassa seurapelissä.

5. Bohnanza

Kortit kuvaavat erilaisia papuja. Papulaatujen harvinaisuus, ja siten myös arvokkuus vaihtelee. Papuja istutetaan pellolle, myydään ja vaihtokaupataan. Peli sopii erityisesti raivokkaasta kaupankäynnistä nauttiville.

6. Eclipse (ENG)

Englanninkielinen Eclipse on avaruussivilisaatiopeli, jossa kukin pelaaja pyrkii viemään oman rotunsa dominoivaan asemaan galaksissa. Noin kolme tuntia kestävään peliin voi osallistua kuusi yli 14-vuotiasta pelaajaa.

7. Menolippu

Pelilautana on junayhteyksien halkoma Pohjois-Amerikan kartta. Pisteitä kerätään vaunukorttien ja matkalippujen avulla. Pelaaja voi vuorollaan nostaa kortin tai rakentaa junarataa. Peli päättyy, kun joku pelaajista pääsee eroon 45 nappulastaan.

Peli sopii niin perheen kuin kokeneempien pelaajien ajanvietteeksi. Lautapelit.fi huomauttaa, että kohtalaisen tuurielementin vuoksi huonompikin pelaaja saattaa joskus voittaa. Se on hyvä ominaisuus perheen tai kaveriporukan kanssa pelattaessa.

8. Tyynysota

Tyynysota sopii myös perheen pienemmille. Pelissä lingotaan pieniä tyynyjä kohti sänkyä esittävään pelilaatikkoon. Kun saa osuman, voi laittaa oman hahmonsa seisomaan sängyn kulmatolppien päälle. Jos hahmo putoaa tyynyn osuessa siihen, tyyny ja hahmo palautetaan omistajilleen. Pelin voittaa se, joka saa tyynynsä ensimmäisenä sänkyyn.

9. Dominion - Valtakunta

Dominion-korttipeliin vaaditaan sopiva sekoitus tuuria ja taitoa. Kukin pelaaja kasvattaa pelin aikana korttipakkaansa, ja pistekortit ratkaisevat lopussa voiton. Dominion monipuolistuu pelaajien taitojen kasvaessa.

10. Menolippu Eurooppa

Tämä Menolippu-pelin sisarpeli on siirretty Euroopan kartalle. Pelimekaniikka on pohjimmiltaan sama, mutta Eurooppa-versiossa pelaajat kohtaavat tunneleita, lauttoja ja rautatieasemia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja