Haluatko parantaa muistiasi? Testaa helppoa temppua

Ikääntyminen voi vaikuttaa muistiin heikentävästi, muttei se tarkoita etteikö sitä vastaan voisi taistella. Kun muistisi seuraavan kerran pätkii, sulje silmäsi.

Brittitutkijat pyysivät tutkimuksessaan ihmisiä katsomaan lyhytelokuvia ja sen jälkeen kysyttäessä muistamaan yksityiskohtia niistä. Ne, joita neuvottiin vastaamaan elokuvaa koskeviin kysymyksiin silmät kiinni, vastasivat oikein 23 prosenttia useammin kuin ne, joita neuvottiin pitämään vastatessaan silmät auki. Legal and Criminological Psychology -lehdessä julkaistut tutkimustulokset vahvistavat siis käsitystä siitä, että ympäristön häiriötekijöiden vähentäminen auttaa keskittymään paremmin tärkeiden tietojen muistamiseen.

– Sulkemalla silmät vähennät aivojen kognitiivista kuormaa. Häiriötekijät jäävät ulkopuolelle ja voit keskittyä käsillä olevaan tehtävään, sanoo tutkimusta johtanut, Astonin yliopiston psykologian lehtori Robert Nash.

Silmien sulkeminen voi myös auttaa rakentamaan muistettavasta asiasta mielikuvan: kun ei joudu katsomaan edessä olevia asioita, on aivojen helpompi luoda kuva muisteltavasta tilanteesta.

Tutkimuksen tavoitteena oli oppia lisää tekniikoista, joilla silminnäkijöitä autetaan muistamaan paremmin rikoksiin liittyviä yksityiskohtia. Silmien sulkeminen muistin avuksi on todennäköisesti kuitenkin yhtä tehokasta sekä arkielämässä kuin oikeusalissa. 

Ei kuitenkaan liene yllätys, että suuri stressi tai ahdistus voi häiritä keskittymistä ja vaikeuttaa muistamista – vaikka silmäsi olisivat suljetut.

– Jos muistisi on hyvin kuormitettu ja pallottelet 20 eri asiaa yhtä aikaa, et ehkä muista asioita hyvin, Nash sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat