Haluatko olla pirteämpi ja terveempi? Lopeta nämä huonot tavat saman tien

Tuntuuko sinusta siltä, että elämäsi on hallitsematonta ja sekavaa? Oletko väsynyt kaiken aikaa? Listasimme 7 kurjaa tapaa, joista luopumalla elämäsi laatu paranee välittömästi. 

Kesäloma on juuri sopiva aika pienen elämänmuutoksen opettelemiseen. On helpompaa keskittyä terveellisiin valintoihin, kun työkiireet eivät paina hartioita. Syksyllä töihin palatessasi huomaat, että paremmat elämäntavat seuraavat mukana kuin itsestään. 

Listasimme seitsemän huonoa tapaa, joista luopumalla elämänlaatusi paranee kohisemalla. Näitä kannattaa kokeilla saman tien! 

1. Meikit kasvoilla nukahtaminen

Meikit päällä nukkuminen voi tuntua yksittäisenä tapahtumana viattomalta kömmähdykseltä. Aamulla herätessäsi kasvosi tuntuvat tunkkaisilta, mutta näppyjä ei ole yhden yön aikana vielä päässyt syntymään.

Jatkuvasti pakkelit kasvoilla nukkuminen johtaa kuitenkin mustapäiden, tukkeutuneiden ihohuokosten ja muiden iho-ongelmien kehittymiseen. Vaikka et pahemmin välittäisi pienistä mustapäistä, kokeile kuitenkin meikkien huolellista puhdistamista. Huomaat, että olosi on aamulla pirteämpi ja raikkaampi, kun kasvosi on puhdistettu ja hoidettu kunnolla.

Jos et kerta kaikkiaan jaksa suorittaa kunnollista iltapuhdistusta, pidä yöpöydälläsi kertakäyttöisiä meikinpuhdistusliinoja. Sutaise kasvosi puhtaaksi liinalla ennen nukkumaanmenoa. Puhdistusliinoista ei kannata ottaa jokapäiväistä tapaa, mutta ne ovat silti paljon parempi vaihtoehto kuin kokonaan puhdistamatta jättäminen. 

2. Huonoissa kengissä lompsiminen

Korkeat korot ja lättäpohjaiset ballerinat ovat molemmat huonoja kenkävalintoja. Tue selkääsi oikeanlaisilla kengillä. Tämä on tärkeää erityisesti, jos työmatkasi on pitkä tai jos harrastat paljon liikuntaa. Harkitse vakavasti tennareiden käyttämistä työmatkalla. Värikkäät urheilukengät ovat myös trendikäs valinta työmatkalle! Voit vaihtaa kengät kauniimpaan pariin toimistolle saapuessasi.

3. Jätät hampaasi harjaamatta

Hengityksesi haisee pahalta, ja purukalustosi hygienia kärsii. Siihen on syynsä, miksi hammaslääkärit suosittelevat harjaamaan hampaat kahdesti päivässä ja vielä käyttämään hammaslankaa. Jos otat hampaiden hoitamisesta säännöllisen tavan, et enää osaa elää tekemättä sitä. 

4. Lysähdät sohvalle heti töistä saavuttuasi

Olet töiden jälkeen loputtoman uupunut, joten päätät lepuuttaa itseäsi tovin sohvalla. Tovi muuttuu kolmeksi tunniksi, kun jäät koukkuun television katsomiseen ja kännykällä tai tabletilla surffailemiseen. Lopulta sohvasta muuttuu linnasi: syöt iltapalan sohvalla, luet lehteä sohvalla, katsot kaikki digiboksisi tallennukset sohvalla ja lopulta nukahdat ”muutamaksi minuutiksi” sohvalle.

Lopeta sohvalla oleskelu alkuunsa. Ota tavaksi, että teet heti jotain ihan muuta töistä palattuasi. Puuhaile kotiaskareiden parissa, käy lyhyellä kävelyllä, lämmitä sauna tai lue lehteä keittiön pöydän ääressä. Kesällä voi mainiosti viettää aikaa pihalla tai parvekkeella istuskellen tai kasveja hoitaen.

Pidä itsesi kevyen puuhailun ääressä ainakin pari tuntia töiden jälkeen. Näin rauhoitut työpäivän jälkeisestä stressistä, ja saat myös illalla paremmin unta, kun et ole torkkunut puolta iltaa sohvalla. Pitkällä aikavälillä huomaat, että et enää ole yhtä väsynyt saapuessasi töistä kotiin.

5. Pikaruoan salliminen hiukan liian usein

Viikoittainen pikaruokaravintolassa käyminen näkyy kyllä vyötärölläsi, vaikka se tuntuisi sinusta vähäiseltä määrältä. Suhteuta ruokavaliosi liikkumiseesi. Jos harrastat monta kertaa viikossa hikoiluliikuntaa, voit mainiosti käydä kerran viikossa hampurilaisella. Jos liikuntasi rajoittuu portaisiin ja bussipysäkille kävelyyn, unohda hampurilaiset. 

6. Et harrasta lainkaan liikuntaa

Jos et ole harrastanut moneen vuoteen ollenkaan liikuntaa, nyt on korkea aika aloittaa. Huomaat pian, että liikunnasta todella tulee parempi olo sekä fyysisesti että henkisesti. Aloita tekemällä kevyitä iltakävelyitä. Kuuntele samalla lempimusiikkiasi, niin kävelyistä tulee mukava kokemus. Tärkeintä on, että lähdet ovesta ulos tekemään edes jotakin. Voit kannustaa itseäsi ajattelemalla, että jos kävely ei tunnu hyvältä, voit kääntyä koska tahansa takaisin. Lyhytkestoinenkin liikunta on parempi, kuin ei mitään.

7. Juot vain kahvia ja virvoitusjuomia

Päivän tärkein juoma on vesi, ja sitä pitäisi kuluttaa selvästi eniten verrattuna muihin juomiin. Suhtaudu limonadeihin ja muihin virvoitusjuomiin kuin karkkiin. Ne eivät ole janojuomia, vaan ylimääräisiä herkkuja.

Ota tavaksi, että pidät mukanasi puolen litran vesipulloa. Tyhjennä pullo päivän aikana vähintään kolme kertaa. Tulet huomaamaan, että vesi piristää paljon enemmän kuin kahvikupillinen tai energiajuoma. 

Lue myös:

    Uusimmat