Haluatko ikääntyä toimintakykyisenä? Älä ohita näitä oireita

Iän karttuessa moni toteaa erilaisten kremppojen vaivaavan, mutta antaa niiden olla. Eräisiin oireisiin on kuitenkin syytä suhtautua tietyllä vakavuudella.

Vuosien vieriessä aineenvaihduntasi ei kenties ole enää tehokasta, et ole niin energinen tai jonnekin aina kolottaa. Näkösikään ei enää yllä nuoruuden tarkkuuteen ja hormonitoiminta heittää kuperkeikkaa. Jos kuitenkin haluat elää toimintakykyisenä vanhuksena, älä ohita kehon oireilua olankohautuksella. High50.com -sivusto listasi asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

1. Keskivartalon ylimääräiset kilot

Kasvava vatsa voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonitauteja tai diabetestä. Miehellä vyötärönympärysmitta ei saisi ylittää 94 senttiä eikä naisella 80 senttiä. Tee tehokas suunnitelma ja tartu toimeen ylimääräisten kilojen karistamiseksi.

2. Tihentynyt virtsaustarve 

Viisikymppisen naisen virtsarakon toiminta voi estrogeenitasojen laskun seurauksena olla heikentynyt pakottaen useammin vessaan. Miehillä toistuvat vessareissut saattavat taasen kieliä eturauhasongelmista. Molemmilla sukupuolilla tihentynyt virtsaamistarve saattaa merkitä myös piilevää diabetesta. Mikäli ongelmat jatkuvat, selvitä asiaa lääkärissä. 

3. Heikentynyt näkö

Monella lukulasien tarve yleistyy 40-50-vuotiaana, kun lähietäisyydelle tarkentaminen vaikeutuu. Mikäli koet usein selittämätöntä janontunnetta, väsymystä ja painosi on laskenut, voi huonontunut näkö myös olla oire diabeteksestä. Tutkituta näkösi lääkärissä säännöllisesti.  

4. Nivelkivut

Kipeät ja jäykät polvet, lantio tai sormet voivat kieliä nivelrikosta. Oire on ikääntyvillä yleinen ja useimmin kehittyykin yli 50-vuotiaille. Nivelrikkoon voi auttaa lääkityksen lisäksi myös fysioterapia.

5. Jatkuva väsymys

Ikääntyessä harvalla energiaa riittää kuten nuorena, mutta liialliseen väsymykseen tulisi ehdottomasti kiinnittää huomiota. Uupumus voi nimittäin liittyä useisiin sairauksiin: krooniseen väsymysoireyhtymään, anemiaan, kilpirauhasen vajaatoimintaan, diabetekseen tai ahdistushäiriöön. Jos nukut riittävästi, mutta väsymys vain painaa, käväise tohtorin pakeilla. 

6. Erektio-ongelmat

Arviolta noin puolella 40-70-vuotiaista miehistä on jonkinasteisia erektio-ongelmia. Painonpudotus ja liikunta voivat auttaa, mutta vaiva voi olla myös merkki jostain vakavammasta, kuten sydänsairaudesta, diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta. Mikäli ongelmat jatkuvat useita viikkoja, käy lääkärissä. 

7. Röyhtäily ja närästys

Röyhtäily ja närästys voivat olla oireita refluksitaudista. Refluksitauti yleistyy 40 ikävuoden jälkeen. Jollei vaivaa hoideta, se voi aiheuttaa ikävää ärsytystä ruokatorvessa. Selvitä, mitkä ruoka-aineet tai juomat erityisesti aiheuttavat oireita ja syö maltillisempia aterioita. 

8. Kuulon alenema

Ikäkuulo on yleinen vaiva vanhalla iällä. Kyselyjen mukaan monet 50-vuotiaatkin kuitenkin kärsivät kuulon huononemisesta. Useimmat eivät kuitenkaan tee asialle mitään. Hoida kuuloasi ajoissa. Mikäli et ole varma kuulosi kunnosta, käy testauttamassa se korvalääkärillä.  

Lähde: high50.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat