Haluatko eroon vatsarasvasta? Nyt löytyi syy sille, miksi se ei välttämättä onnistu: "Suuri merkitys"

Mitä on intuitiivinen syöminen? 0:35
Ajatteletko, että kalorien minimoiminen on "hyvää", suklaa taas "pahaa"? Intuitiivinen syöminen on yksinkertaisimmillaan syömistä kehon viestejä kuunnellen. Tässä vinkkejä intuitiiviseen syömiseen!

Tutkimuksen mukaan sisäelinten ympärille kertynyt rasva, niin sanottu vatsarasva, voisi oppia vastustamaan toistuvaa pätkäpaastoa.

Jos vatsarasva ei laihduttamisesta huolimatta katoa, syy ei välttämättä ole elämänmuutoksessa ja sen tehossa. Sydneyn yliopiston tutkimuksen mukaan vatsarasva voi nimittäin ajan myötä mukautua vastustamaan painonhallintayrityksiä, kertoo UPI.

"Sijainnilla on suuri merkitys"

Tutkijat havaitsivat, että vatsarasva saattaa siirtyä niin sanottuun "säilytystilaan", jossa se ikään kuin panee hanttiin laihdutusyrityksille, kuten pätkäpaastoille.

– Vaikka moni ihminen ajattelee, että kaikki rasvakudos on samanlaista, itse asiassa sijainnilla on suuri merkitys, tutkimusta tehnyt Mark Larance sanoo.

Tutkimuksessa tutkittiin rasvakudostyyppejä

Tutkimuksessa tutkittiin rasvakudostyyppejä eri puolella kehoa. Kokeissa käytettiin hiiriä, joiden rasvan koostumus on samantapainen kuin ihmisillä, mutta ne prosessoivat rasvaa nopeammin. Tarkoitus oli selvittää pätkäpaaston vaikutusta.

Pätkäpaastossa vuorotellaan tavallisen syömisrutiinin ja paastopäivien välillä.

Vatsarasva jopa vastusti paastoa

Larancen mukaan sekä ihonalainen että sisäelinten ympärille kertynyt rasva muuttuu pätkäpaaston vaikutuksesta. Tulosten mukaan sisäelinten ympärille kertynyt rasva, niin sanottu vatsarasva, kuitenkin vaikutti jopa vastustavan paastoa.

Paaston aikana rasvakudos antaa keholle energiaa vapauttamalla rasvahappoja, mutta tutkijoiden mukaan sisäelinten ympärillä oleva rasva vastusti rasvan vapauttamista.

– Tulosten mukaan vatsarasva voisi mukautua toistuviin paastoaikoihin ja suojella energiavarastoaan. Mukautuminen voi olla syy sille, että sisäelinten ympärille kertynyt rasva voi vastustaa painonpudotusta pitkien dieettien jälkeen, Larance kuvaa.

Tutkijat havaitsivat merkkejä myös siitä, että rasvavarannoilla on kyky varastoida energiaa rasvana ennen seuraavaa paastoaikaa. Ihonalainen- ja viskeraalinen eli sisäelinrasva pystyvät tällöin nopeasti kerryttämään rasvavarantoja.

Tulokset eivät välttämättä päde muihin painonhallintametodeihin, kuten 5:2-dieettiin, mutta niiden avulla voidaan päätellä, mitkä dieettimenetelmät ovat hyödyllisimpiä aineenvaihdunnan kannalta. Lisätutkimuksia aiheesta tarvittaneen. Tutkimus julkaistiin Cell Reports -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat