Mainos

Halonen vieraili Ingushian pakolaisleirillä

Ulkoministeri Tarja Halonen on tehnyt pikavierailun Ingushiaan, jossa hän tutustui alueen pakolaistilanteeseen. Halosen matkan tarkkaa ajankohtaa ei turvallisuussyistä kerrottu etukäteen.

Ulkoministeri Halonen tapasi tshetsheenipakolaisia Ingushiassa

Ulkoministeriön mukaan matka järjestyi sen jälkeen kun Halonen oli keskustellut YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa. Halonen teki matkansa Euroopan unionin puheenjohtajamaan edustajana ja hänen mukanaan olivat myös EU:n komission ja ministerineuvoston sihteeristön edustajat. Ulkoministeriön mukaan Halonen kävi Ingushiassa pitkän ja valaisevan keskustelun tasavallan presidentin Ruslan Aushevin kanssa.

Ingushia on kantanut raskaimman taakan pakolaisten huolehtimisessa. Venäläisten ilmoituksen mukaan suurin osa Tshetsheniasta paenneista ihmisistä on mennyt juuri Ingushiaan. Halonen vieraili myös Ingushian itäosassa sijaitsevilla Sputnikin ja Severnyi Gorodokin pakolaisleireillä. Niillä hän sai ensikäden tietoa nopeasti huononevasta pakolaistilanteesta, jonka ovat aiheuttaneet taistelut Tshetsheniassa. Syyskuun jälkeen yli 350 000 ihmistä on paennut kotoaan Tshetsheniassa. Heistä 175 000 on hakenut suojaa Ingushiasta. Luotettavien YK-lähteiden mukaan Tshetsheniassa on samansuuruinen määrä sisäisiä pakolaisia.

Keskusteluissaan Venäjän hallituksen ja paikallisviranomaisten kanssa ulkoministeri Halonen korosti sitä, että levottomuuksia pakenevia ei tule estää lähtemästä ja että Ingushiaan johtava tie tulee aukaista välittömästi. Halonen valitti viimeaikaisia tietoja, joiden mukaan konfliktia pakenevia ihmisiä on ahdisteltu ja heidän kimppuunsa on hyökätty. Halonen painotti keskitetyn kansallisen ja kansainvälisen avun kiireellisyyttä kriisin lievittämiseksi ja muistutti, että myös sisäisten aseellisten selkkauksien uhreilla on oikeus saada humanitaarista apua. Koska Venäjän hallitus on toistuvasti ilmoittanut sallivansa humanitaariset avustusoperaatiot alueella, sen tulisi poistaa avunantoa viivyttävät esteet, Halonen sanoi.

Euroopan unioni on jo päättänyt kanavoida alueelle merkittävän määrän humanitaarista apua kansainvälisten järjestöjen kuten YK:n pakolaisapujärjestön UNHCR:n kautta. Ulkoministeri Halonen puhui viikolla puhelimessa kahdesti Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.