Mainos

Hallitusneuvotteluihin käy kaksi ja puolisataa poliitikkoa

Hallitusneuvotteluja ryhtyy Helsingin Säätytalolla käymään huomisaamuma noin kahden ja puolensadan hengen joukko. Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat jakoivat tänään hallitusneuvottelujen työryhmien puheenjohtajuudet kahden suurimman puolueen kesken.

(STT)

Hallitusneuvotteluja ja niiden johtoryhmää vetää kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, josta siis leivotaan tulevaa pääministeriä. Johtoryhmään kuuluvat puolueiden puheenjohtajat ja sen tehtävänä on muun muassa ratkoa eri työryhmissä mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä.

Kahdeksaan työryhmään kuuluu jokaisesta puolueesta pääneuvottelija ja neuvottelija. Usein pääneuvottelijoista on löytynyt myös tulevia ministereitä.

Kokoomuslaisia työryhmien puheenjohtajia ovat ministerikokemusta jo omaavat Kimmo Sasi, Alexander Stubb, Paula Risikko sekä eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo. SDP on nostanut työryhmien puheenjohtajiksi ministereinä aikoinaan olleet Johannes Koskisen ja Jouni Backmanin sekä puolueen varapuheenjohtajan Ilkka Kantolan sekä eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Miapetra Kumpula-Natrin.

Avustajia ja asiantuntijoita

Varsinaisia neuvottelijoita on hieman toistasataa, sillä työryhmissä olevien lisäksi joka puolue lähettää paikalle neljä muuta neuvottelijaa. Lisäksi jokaisella puolueella on joka työryhmässä yksi avustaja ja kymmenkunta yleisavustajaa. Tämä nostaa neuvotteluihin osallistuvien poliitikkojen pääluvun lähelle kahta ja puolta sataa.

Säätytalolle lähettävät asiantuntijoiksi edustajansa myös talousneuvostossa edustettuina olevat järjestöt eli työmarkkinakeskusjärjestöt Akava, STTK, SAK ja EK sekä MTK, Keskuskauppakamari, Kuntaliitto ja Suomen Yrittäjät.

Työryhmissä voidaan kuulla lisäksi asiantuntijoina muitakin järjestöjä, mutta heidän edustajansa pääsevät paikalle vain erikseen kutsuttuina. Joukkoon mahtuu niin eläinsuojelijoiden, kalastajien kuin työttömienkin järjestöjä perinteisempien Veronmaksajien ja Perheyritysten liiton lisäksi.

Hallitusneuvottelut alkavat seminaarilla, jossa puhuvat muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 19.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.