Hallinto-oikeus hylkäsi ruotsalaisyhtiön valituksen – rahapeliyhtiö ei saa mainostaa Suomessa

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt ruotsalaisen rahapeliyhtiö BML Groupin valituksen, kertoo Poliisihallitus. 

Valitus koski Poliisihallituksen päätöstä kieltää yhtiötä markkinoimasta rahapelejään Manner-Suomessa ja kiellon tehosteeksi asetettua 2,4 miljoonan euron uhkasakkoa. Yhtiö vaati päätöksen kumoamista.

BML Group on ruotsalaisen Betssonin tytäryhtiö. 

Yhtiön rahapelibrändejä ovat Betssonin lisäksi muun muassa Betsafe ja Nordicbet.

Poliisihallitus antoi yhtiölle kieltopäätöksen keväällä 2023. 

Markkinoinnissa esillä suomalaisia jääkiekkoilijoita

Poliisihallituksen mukaan yhtiön Manner-Suomeen kohdistunut markkinointi oli ollut pitkäkestoista ja monikanavaista. 

Markkinoinnissa oli käytetty muun muassa suomenkielistä podcast-, blogi- ja videosisältöä ja esillä oli ollut suomalaisia jääkiekkoilijoita.

Hallinto-oikeuden mukaan yhtiön bannerimainonta ja omilla sivuilla julkaistu toimituksellinen aineisto sekä siihen liitetyt pitkävetovihjeet voidaan katsoa arpajaislain vastaisiksi. 

Markkinointi on myös kohdistunut Suomeen ja suomalaisiin. Manner-Suomessa rahapelejä saa tarjota ja markkinoida ainoastaan valtion omistama Veikkaus.

Uhkasakon osalta hallinto-oikeus katsoi, että Poliisihallitus on selvittänyt, mihin uhkasakon määrä on perustunut. Näin se on täyttänyt perusteluvelvollisuuden.

Hallinto-oikeuden mukaan uhkasakon suuruutta määriteltäessä yhtiötä ei ole kohdeltu epäyhdenvertaisesti muihin toimijoihin verrattuna, tiedotteessa kerrotaan.

Rahaliikenne yhtiölle estetty

Yhtiö vetosi valituksessaan muun muassa siihen, että Poliisihallituksen asettama kielto ei ollut riittävän yksilöity eikä uhkasakon määräämisessä ollut noudatettu uhkasakkolain ja hallintolain mukaisia edellytyksiä. Yhtiön mukaan päätös perustui arpajaislain virheelliseen tulkintaan.

Poliisihallitus asetti helmikuun lopussa yhtiön maksuliikenteen estolistalle. Tällä estetään pelaajan rahaliikenne peliyhtiölle.

– Mikäli yhtiö kiellosta huolimatta jatkaa rahapelien markkinointia Manner-Suomeen, ryhtyy Poliisihallitus toimenpiteisiin uhkasakon tuomitsemiseksi maksettavaksi, kertoo Poliisihallitus tiedotteessa.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Johanna Syväterä pitää hallinto-oikeuden päätöstä merkittävänä.

– Se muun muassa alleviivaa sitä tosiasiaa, että rahapelien Manner-Suomeen kohdistuva markkinointi on yhä yksiselitteisesti kiellettyä kaikilta muilta toimijoilta kuin yksinoikeusyhtiö Veikkaus Oy:ltä. Lainvastaiseen toimintaan puututaan, ja toiminnalla voi olla ankaria seurauksia siihen syyllistyneille, sanoo Syväterä tiedotteessa.

Hallitus uudistaa rahapelijärjestelmää

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Manner-Suomen rahapelijärjestelmä avataan osittain kilpailulle viimeistään vuoden 2026 alusta. Uudistuksen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia haittoja sekä parantaa rahapelijärjestelmän kanavointiastetta.

Poliisihallituksen Syväterä muistuttaa tiedotteessa, että uudistuksen valmistelusta huolimatta nykyinen Veikkauksen yksinoikeuteen perustuva järjestelmä on edelleen voimassa. Myös viranomaisen puuttuminen laittomaan toimintaan on ennallaan.

– On jossain määrin huolestuttavaa, että mahdollisesti järjestelmämuutosta ennakoiden jotkin jo Poliisihallituksen lainvastaiseksi katsoman markkinoinnin kertaalleen lopettaneet toimijat vaikuttaisivat viime aikoina aktivoituneen uudelleen.

Kurkista voittajakabinettiin – näin Veikkaus ottaa vastaan uudet lottomiljonäärit 1:07
Katso myös: Tähän salaiseen kabinettiin tuore Lotto-miljonääri pääsee voittokahveille

6.3.2024 kello 9.52: Päivitetty juttua kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat