Häkki heilahti tietomurtopariskunnalle: Shoppailivat netissä tavaraa riistämillään henkilötiedoilla – jopa kihlasormus hankittiin rikollisin keinoin

7:49
Video: Tietoturva-asiantuntija varoittaa: "Pian emme tiedä, mitkä kaikki laitteet meitä kuuntelevat" – älykaiuttimien tietoturva kuohuttaa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut naisen ja miehen vankeusrangaistuksiin lukuisista petoksista, petoksen yrityksistä ja identiteettivarkauksista.

Oikeuden mukaan kaksikko shoppaili nettikaupoissa muiden ihmisten henkilötietoja käyttäen.

Nettikaupoista ostettiin vuonna 2016 muun muassa puhelimia, vaatteita ja rannekelloja. Ainakin joitain tavaroita myytiin tai yritettiin myydä eteenpäin.

Muiden tavaroiden ohella mies hankki myös 150 euron kihlasormuksen. Esitutkinnan aikaan nainen ja mies seurustelivat.
Molempien kohdalla esimerkiksi petoksia kertyi yli 60, ja yritykseksi jääneitä petoksia oli kummallakin kymmeniä. Niiden lisäksi molemmat tuomittiin kymmenistä identiteettivarkauksista.

Kaksikko tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. 23-vuotias mies sai kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion. 35-vuotias nainen tuomittiin vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen. Kummankin rangaistuksia kohtuullistettiin hiljattain annettujen muiden tuomioiden takia.

Kaksikko määrättiin maksamaan valtiolle rikoksilla saatua hyötyä yhteensä noin 5 500 euroa. Lisäksi he joutuvat maksamaan erehdyttämilleen yrityksille ja ihmisille tuhansien eurojen korvaukset.
Naisen ja miehen lisäksi jutussa tuomittiin vähäisemmistä rikoksista muita ihmisiä.

Henkilötiedot muun muassa Itä-Suomen yliopiston tietokannasta

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että petossarjassa käytetyt henkilötiedot olivat peräisin vuonna 2011 tapahtuneesta laajasta tietomurrosta.

Muun muassa Itä-Suomen yliopiston ja Työtehoseuran tietokantoihin kohdistuneessa tietomurroissa varastettiin noin 16 000 henkilötietoa.

Kyseessä oli Suomen siihen mennessä laajin tietovuoto. Se paljastui, kun henkilötietoja, osoitteita ja puhelinnumeroita julkaistiin netissä.
Anonymous Finland -niminen ryhmä kertoi murron aikaan, että se oli mukana hakkeroinnissa.

Keskusrikopoliisi on tutkinut tietomurtoa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja