Mainos

Hajamielinen vai muistisairas? Erota vaaran merkki

25:27

Sanat hukkuvat mielestä eikä oikein muista sitäkään, laittoiko jo avaimet taskuun. Onko silloin kyse hajamielisyydestä vai muistisairaudesta?

Unohtelevaisen kannattaa miettiä kahta asiaa: olenko ollut tällainen aina, ja millaisessa elämäntilanteessa olen nyt?

– Varsinkin, jos se on ollut samanlaista ihmisen koko iän, silloin se on todennäköisesti hajamielisyyttä. Samoin kuin jos ruuhkavuosien keskellä kiireessä alkaa unohdella asioita: keskittymiskyky ei kerta kaikkiaan vain riitä siihen kaikkeen, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kommentoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

– Jos sen sijaan alkaakin unohdella enemmän ja esimerkiksi kotiavaimet jäävät ilman kiirettä toistuvasti kotiin – eli tulee muutos aikaisempaan –, niin se voi olla merkki muistisairaudesta. Silloin asiaa kannattaa tutkia.

Tärkeimpänä muistisairauden ensioireena voi siis pitää sitä, että jokin muistissa tai muussa tiedonkäsittelyssä muuttuu.

– Ja se, että unohtaa myös todella tärkeitä asioita, Rosenvall lisää.

Miksi muistisairaus on tärkeää diagnosoida varhaisessa vaiheessa? Miten muistitestiin voi valmistautua? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Katso video ylhäältä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja