Hääsuunnittelija vastaa – osa 20

Onko koko polttariporukka kutsuttava häihin? Mitä hääkukkia saa eri vuodenaikoihin? Mistä löytyy hääpaikaksi navetta, kellari tai aitta? Mitkä ovat parhaita koristeluvinkkejä talvihäihin?

Häitä rakastava Eija Holmberg on yksi harvoista suomalaisista hääsuunnittelijoista. Hän on työskennellyt ammatissa vuosia ja hankkinut alalla vahvan asiantuntijuuden. .

Etiketti

Kysymys: Ystäväni meni miehensä kanssa kihloihin ja piti hauskat kihlajaiset, joissa oli mukana molempien sukua sekä ystäviä. Polttareiden lopuksi halattiin ja sovittiin näkevämme häissä sitten seuraavan kerran, muisteltaisiin onnistuneita polttareita. Kun kutsut sitten alkoivat tupsahdella postiluukusta, huomattiin, että vain osa porukasta oli saanut kutsun häihin! Sukulaiset kyllä kutsuttiin. Mikä tässä meni vikaan? Pahaa mieltä ja ystävyyssuhteiden katkeamisia seurasi vieraiden "arvottamisesta" ja jäi tunne, että kavereita vain hyväksikäytettiin jotta saataisiin mahdollisimman isot ja kalliit polttarit. Jos haluaa pienet häät, miten se korreloi yhdessä polttareiden kanssa? Onko kaikki polttareihin osallistuvat kutsuttava häihinkin? Miten tilanne olisi pitänyt hoitaa?

Vastaus: Kuulostaa kieltämättä hieman erikoiselta tavalta toimia ja varsin valitettavaa, jos se on aiheuttanut säröjä ystävyyssuhteissa. Olisi hääpari tietysti voinut kertoa, että aikovat viettää häitä pienessä piirissä, mutta haluavat kuitenkin viettää polttarit kaikkien kanssa ja esimerkiksi osallistua myös kustannuksiin. Toki aina ei ole mahdollista kutsua kaikkia ystäviä häihin, mutta kyllä kuitenkin peruslähtökohta on, että polttariporukka on myös häissä.

Kysymys: Onko kamala etikettivirhe laittaa lautaset valmiiksi pöytiin, vaikka ruokailu tapahtuu noutopöydästä? Tiedän, että se ei ole kovin tyypillinen ratkaisu, mutta näyttää minusta kauniimmalta niin. Pitopalvelulla ei ole katelautasia, jotka ajaisivat saman asian.

Vastaus: Tietysti logistisesti on hieman hassua, että lautaset ovat jo pöydissä ja niiden kanssa pitäisi kulkea edestakaisin. Entä jos vuokraisitte katelautaset? Niitä löytyy kyllä eri astiavuokraamoilta. Vaihtoehtoisesti voitte laittaa lautasen paikalle kauniin tabletin, pyöreät peilit, pyöreän pitsiliinan tai vaikka kakkupaperin? Mielestäni kattaus on varsin kaunis ja juhlava, jos pöydässä ovat lasit, ruokailuvälineet ja lautasen paikalla servietti kauniisti taiteltuna.

Kysymys: Vanhempani ovat eronneet, kun olen ollut ala-aste ikäinen ja molemmat ovat tahollaan uudelleen avioituneet. Olen selkeästi läheisempi isäpuoleni kuin isäni kanssa. Jos saisin valita, isäpuoleni saattaisi minut alttarille. Tämä tietysti loukkaisi isääni, joten en haluaisi näin tehdä. Kysynkin, voiko äitini suorittaa kyseisen tehtävän? Tulisiko tässä huomioida jotain erityistä? Esim. pukeutumisessa?

Vastaus: Kyllä äitisi voi sinut alttarille saattaa, toki asiasta kannattaa vielä puhua vihkipapin kanssa. Vaatetuksessa ei ole muuta erikoista kuin se että olkapäät pitää olla peitettyinä. Mielestäni voit ihan hyvin pyytää myös isäpuoltasi tehtävään. Kerro vaan siitä ennakkoon isällesi, jottei se tule yllätyksenä kirkossa. Hän varmasti ymmärtää asian, kun selität sen kuten koet sen.

Hääpaikan valinta

Kysymys: Haluaisimme löytää hääpaikaksi vanhan navetan, kellarin tai aitan, mutta se tuntuu olevan vaikeata. En tiedä mistä enää etsisin. Kyseessä pääkaupunkiseutu. Toinen meitä mietityttävä asia on, ettemme halua bändiä häihin. Pelkäämme kuitenkin tunnelman lässähtävän jos soitamme vain musiikkia. Mitä muuta voisimme keksiä?

Vastaus: Tässä muutamia ideoita hääpaikaksi; Agroksenmäen holvikellarissa on kellari tunnelmaa, Kartano Nygårdsissa on kiva navetta, kuten myös Båkaksen kartanossa, aittamainen tila voisi olla myös Valkosaaren telakalla ainakin sijainti on upea. Nämä kaikki tilat löytyy internetistä. Ei tarvitse olla aina bändiä, oma musiikki tai DJ ovat myös hyvin suosittuja ja helppoja vaihtoehtoja.

Hääkimppu ja kukat

Kysymys: Jostain luin hääkimpusta, että sen voisi jakaa osiin, tahtoihin antaa kirkossa siskolleni osan kimpusta ennen vihkimistä ja vihkimisen jälkeen osan anopilleni. Onko huono ajatus ja miten se toteutetaan?

Vastaus: Olen kuullut, että heittokimpulle voidaan tehdä näin, mutta morsiuskimpun kohdalla en ole tähän törmännyt. Kannattaa kysellä floristeilta, josko heille olisi tullut vastaavaa kohdalle. Sisaruksille ja vanhemmille voi toki teettää omat kimput tai vieheet varsinkin jos he ovat jossakin tehtävässä.

Kysymys: En tunne leikkokukkia hyvin. Onko netissä jossain palvelu, josta näkisi, mitä kukkia on mahdollista saada minäkin kuukautena? Itselle ei olisi tullut mieleenkään, ettei kaikkia kukkia ole mahdollista saada ennen kun menin tiedustelemaan kukkakaupasta tilausasioista.

Vastaus: Parhaat vastaukset ja näytteet kukista saat, kun kävelet suoraan kukkakauppaan. Kyllä netistäkin löytyy kukkakauppojen sivuja joista saa käsityksen asiasta. Suomessa myydään myös Wedding flowers -nimistä lehteä, jossa on huikeita ideoita morsiuskimpuista ja koristelukukista. Yleensä aina lehden lopussa on koonti, jota mistä näkee mitä kukkia milloinkin on saatavilla.

Häiden koristelu

Kysymys: Olemme menossa naimisiin vuonna 2012 kesällä ja alamme suunnittelemaan häitä. Pienenä pulmana on häiden teemaväri. Minä haluaisin hempeitä ja helmiäisen värejä. Toinen puoliskoni on ehdottanut viininpunaista, mutta se tuntuu hurjan voimakkaalta väriltä. En kuitenkaan haluaisi tyrmätä hänen ideaansa.

Vastaus: Viininpunainen on yleinen häissä käytetty väri ja todella kaunis sellainen. Sen kaveriksi sopii hyvin hempeän helmiäinen hopea tai vaikka vaaleansininen. Hyväksi avuksi värien suunnittelussa voi käyttää rautakaupoista saatavia maalien väriliuskoja, joita käytetään sisustamisessa. Niistä näkee päävärin ja tehostevärit. Varmasti löytyy useita, joissa käytetty myös viininpunaista.

Kysymys: Häiden juhlapaikkana on vanha hirsinen rakennus, jossa tietenkin on sisäseinätkin hirrestä. Millä tavalla paikkaa voisi koristella juhlaa varten? Seinä- vai pöytäkoristein? Häissämme väreinä ovat punaisen sävyt ja kulta.

Vastaus: Yleensä kun tilaan tullaan se on tyhjä ja ensimmäiseksi näkee vain seinät, katon ja lattian. Mutta kun sinne laitetaan kalusteet, kattaukset ja pöytäkoristeet, on tilanne jo ihan toinen. Pelkästään jo valkoisilla pöytäliinoilla saadaan juhlava tunnelma aikaiseksi. Missään nimessä ei seinille kannata laittaa mitään, jos ei halua että ihmiset kiinnittävät niihin huomiota. Seinät ovat osa taloa, eikä niille voi mitään. Kannattaa keskittyä pöytäkoristeluihin. Teillä on erittäin juhlavat värit, jotka varmasti luovat juhlantuntua.

Kysymys: Helmikuussa talvihäät tulossa ja koristelut hakusessa. Haluaisin kultaista ja valkoista. Olen jo suunnitellut, että kultaiset organzan tapaiset ohut läpinäkyvät kaitaliinat valkoisten pöytäliinojen päälle sekä lumipallokynttilät. Mutta mitä muuta, en tiedä! Jotain talvista, mutta mitä?

Vastaus: Tässä muutamia vinkkejä talvi tunnelmasta. Hankkikaa tekolunta pienissä pusseissa, se voisi kauniisti kimallella pöydillä. Toki saman asian ajaa myös pölysokeri. Laittakaa pöydille valkoisia joulupalloja joko kuvioinnilla tai ilman, muistuttamaan lumipalloja. Rautakaupasta saatte ihania lumipalloista tehtyjä valaistuja lumilyhtyjä, ne voisivat olla kivoja tunnelmanluojia. Voitte myös maalata oksia valkoiseksi ja laitetaan niihin hileitä roikkumaan aivan kuin utuisessa jäisessä talvisessa metsässä? Se on kaunis koriste, ja ne voi laittaa esimerkiksi pöydillä oleviin vaaseihin. Ripustakaa juhlapaikkaan valkoisia lyhtyjä, joiden ikkunoihin suihkutetaan huurrepinta ja kynttilä sinne sisälle. Ulos upeat jätkäkynttilät tai jäälyhtyjä vastaanottamaan vieraita.

Kysymys: Juhlapaikkanamme on uudehko hirsirakennus. Seinät ovat vaalean puun väriset, lattia on vaalea/ruskea laatta, tuolit ja verhot tumman siniset, sisustuksessa myös oranssia tiiltä takassa ja baaripöydässä. Ongelmana on millä väreillä alan rakentaa kaunista kattausta? Olen löytänyt kaitaliinat jotka ovat pohjalta hyvin vaaleat ja niissä on ruskeaa kuviointia. Mitä värejä kannattaisi suunnitella servietteihin ja pöytäkukkiin?

Vastaus: Sinulla on ihan oikea linja siinä, että värit tulevat juhlatilasta. Pohjalle pöytiin tulee varmaankin valkoiset pöytäliinat, jonka päälle voitte laittaa kaitaliinan. Laittaisin ruskeat, pöytäliinan kuvioihin sointuvat, servietit. Ruskea on erittäin trendikäs väri kattauksissa ja samalla myös juhlava. Limeä tai oranssia en alkaisi enää sekoittamaan tuohon vaan pysyisin valkoisessa, peigessä, ruskeassa ja sininsessä. Mikäli haluat lisää juhlavuutta, lisää ripaus kultaa mukaan kutsuihin. Sido ruskeat servietit kultaisella nauhalla ja lisää kattaukseen viimeisenä silauksena sininen pieni kukka, vaikka neilikka. Koristelussa voit myös käyttää maanläheisiä koristeita; kiviä, oksia, käppyräpeikonpähkinää ja hiekkaa. Kukissa voisi olla valkoista, sinistä ja käppyräpeikonpähkinää ruskeana. Juhlapaikkaa valaisemaan laittaisin valkoisia kynttilöitä kultaisissa kynttilänjaloissa.

Hääsuunnittelijan ammatti

Kysymys: Mahtavaa, että rakastat häitä! Mikä hääsuunnittelijalla on koulutus?

Vastaus: Hääsuunnittelijoille ei Suomessa juurikaan koulutusta ole. Sihteerin ammatilla pääsee pitkälle tai matkailualan koulutus on hyvä pohja. Lähinnä kyse on kuitenkin vuorovaikutustaidoista, protokollien tuntemisesta ja tapahtumajärjestämisen ammattitaidosta. Häät ovat vaativin juhla, jonka voi järjestää. Siihen liittyy niin paljon toiveita ja tunteita, että mikään ei saa mennä vikaan. Suosittelen vuosien kokemusta tapahtumien järjestämisestä ennen hääsuunnittelijaksi alkamista.

Kysymys: Mistä löytäisin henkilökohtaisen hääsuunnittelijan ensi kesänä pidettäviin häihin? Alueena lappeenranta.

Vastaus: Tiedossani ei ole yhtään hääsuunnittelijaa sillä alueella. Toki pääkaupunkiseudulla toimivat hääsuunnittelijat tekevät muuallakin päin Suomea töitä, joten kannattaa laittaa kyselyitä menemään. Kulut voivat hieman nousta, koska tulee matkustamista, mutta aina ei välttämättä ole näinkään.


MTV3 Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja