Gynekologi: Jopa lääkärit huonoja tunnistamaan vaihdevuosioireita

Ikääntyvän naisen hyvinvointi ja vaihdevuodet 26:39

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen gynekologi Maija Kajanin mukaan monet vaihdevuosioireet ovat huonosti tunnistettuja. Edes lääkärit eivät aina tunnista vaihdevuosioireita tarpeeksi hyvin.

– Olen sitä mieltä, että työterveyslääkärit ja omalääkärit hirveän huonosti tunnistaa sitä, että esimerkiksi univaikeuksien ja työuupumuksen taustalla voisi olla myös estrogeenin väheneminen, Maija Kajan totesi ohjelmassa.

Kajanin mukaan kuumia aaltoja ja hikoilua pidetään usein tavallisimpana vaihdevuosioireena. Kajan kuitenkin muistuttaa, että nämä oireet eivät läheskään aina esiinny vaihdevuosien yhteydessä.

– Tämä onkin vähän ongelma, koska se usein mielletään tavallisimmaksi vaihdevuosioireeksi. Ikään kuin vaihdevuosioireita ei lainkaan olisi, jos ei hikoile, sanoo Kajan.

Kajan kertoo, että hikoilun sijasta estrogeenin määrän väheneminen elimistössä näkyy monina muina, vähemmän tunnistettuina oireina. Yksi näistä oireista on unettomuus. Kajanin mukaan yli 45-vuotiaan naisen unettomuuden tavallisin syy on vaihdevuodet.

– Sitten esimerkiksi sydämen rytmihäiriöt lisääntyy, tulee masentuneisuutta ja itkuherkkyyttä, kertoo Kajan.

Yleisin vaihdevuosioire on Kajanin mukaan lisääntynyt ärtyneisyys.

– Kun yhtäkkiä lieskat lentää korvista ja nenästä ja joka paikasta, kun nainen ärtyy ja suuttuu, ja itsekin ehkä ihmettelee jossain vaiheessa, mitä mulle tapahtuu, Kajan selittää.

Kajanin mukaan yksi erittäin tavallinen ja huonosti tunnistettu vaihdevuosioire ovat nivelkivut ja myös lihaskivut, esimerkiksi niska-hartiaseudun lisääntyneet kivut. Kajanin mukaan naiset ovat hyviä keksimään näille oireille muita syitä kuin vaihdevuodet.

Mitä estrogeenilääkityksessä pitää ottaa huomioon? Katso Kajanin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat