Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Grillaa ilman PAH-yhdisteitä

Sopivasti grillatut lampaankareet
Sopivasti grillatut lampaankareetCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2003
Julkaistu 15.06.2004 13:28

Elintarvikevirasto muistuttaa grillaajia turvallisesta kypsennyksestä. Sekä oikeilla grillihiilillä että kypsennystavalla voi pitää syöpävaaralliset PAH-yhdisteet kurissa. Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä muodostuu orgaanisen materiaalin epätäydellisen palamisen yhteydessä.

Kyllästettyä puuta ei tule käyttää grillaamisessa. Käpyjenkään käyttö ei ole suositeltavaa. Parasta polttoainetta ovat puhtaasta puusta tehdyt halot ja laatumerkein valmistetut hiilet, joista näkee mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty.

Älä kärvennä mustaksi

PAH-yhdisteiden muodostumista voi vähentää, kun grillaa vain hehkuvien takkapuiden tai grillihiilien päällä, Suositeltavinta olisi käyttää grillausalustaa. Se estää ruoan kosketuksen tulen kanssa ja öljyn sekä rasvan tippumisen grillihiilien päälle. Olennaisinta on välttää avotulella grillaamista.

Mustaksi palanut ruoka on merkki PAH-yhdisteistä, joten kärventämistä on syytä välttää. Liha tulee kuitenkin muistaa kypsentää aivan kypsäksi.

Kädet puhtaaksi ennen ruuanlaittoa

Grillausturvallisuuteen kuuluu myös elintarvikkeiden oikea säilyttäminen ja käsittely. Kylmäketju kaupasta grilliin tulee pitää kunnossa. Monet grillattavat, muun muassa tuore liha ja lihavalmisteet, jauheliha, tuore kala ja äyriäiset ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Tärkeää on myös muistaa riittävä hygienia ruokaa valmistaessa. Ruoanlaitto tulee aloittaa aina käsienpesulla. Kun on käsitellyt raakaa lihaa, tulee leikkuulaudat ja veitset puhdistaa ennen kypsän lihan ja kasvisten käsittelyä.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvittiPitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipideIso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuuSami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynninMarcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohuSikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • 17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • 15:07
    Lapset

    Iso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuu

  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin

  • 09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu