Grillaa ilman PAH-yhdisteitä

Elintarvikevirasto muistuttaa grillaajia turvallisesta kypsennyksestä. Sekä oikeilla grillihiilillä että kypsennystavalla voi pitää syöpävaaralliset PAH-yhdisteet kurissa. Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä muodostuu orgaanisen materiaalin epätäydellisen palamisen yhteydessä.

Kyllästettyä puuta ei tule käyttää grillaamisessa. Käpyjenkään käyttö ei ole suositeltavaa. Parasta polttoainetta ovat puhtaasta puusta tehdyt halot ja laatumerkein valmistetut hiilet, joista näkee mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty.

Älä kärvennä mustaksi

PAH-yhdisteiden muodostumista voi vähentää, kun grillaa vain hehkuvien takkapuiden tai grillihiilien päällä, Suositeltavinta olisi käyttää grillausalustaa. Se estää ruoan kosketuksen tulen kanssa ja öljyn sekä rasvan tippumisen grillihiilien päälle. Olennaisinta on välttää avotulella grillaamista.

Mustaksi palanut ruoka on merkki PAH-yhdisteistä, joten kärventämistä on syytä välttää. Liha tulee kuitenkin muistaa kypsentää aivan kypsäksi.

Kädet puhtaaksi ennen ruuanlaittoa

Grillausturvallisuuteen kuuluu myös elintarvikkeiden oikea säilyttäminen ja käsittely. Kylmäketju kaupasta grilliin tulee pitää kunnossa. Monet grillattavat, muun muassa tuore liha ja lihavalmisteet, jauheliha, tuore kala ja äyriäiset ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Tärkeää on myös muistaa riittävä hygienia ruokaa valmistaessa. Ruoanlaitto tulee aloittaa aina käsienpesulla. Kun on käsitellyt raakaa lihaa, tulee leikkuulaudat ja veitset puhdistaa ennen kypsän lihan ja kasvisten käsittelyä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja