Greenpeace testasi: Suosituista ulkoilutuotteista löytyi haitallisia kemikaaleja

Ympäristöjärjestön testissä paljastui, että 40 tuotteesta vain neljä ei sisältänyt terveydelle haitallisia fluorattuja yhdisteitä.

Niin sanottuja perfluorattuja alkyyliyhdisteitä eli PFAS-yhdisteitä suositaan ulkoilutuotteissa niiden likaa hylkivien ja vettä pitävien ominaisuuksien vuoksi.

Greenpeacen testissä oli mukana takkeja, housuja, kenkiä, reppuja, makuupusseja, telttoja sekä köyttä ja pari hanskoja. Tuotteet olivat tunnetuilta valmistajilta, joihin kuuluivat muun muassa Mammut, North Face, Jack Wolfskin, Columbia ja Haglöfs.

Testissä suurimpia PFAS-pitoisuuksia löytyi Mammutin ja Haglöfsin kengistä sekä Jack Wolfskinin ulkoiluhousuista. Myös esimerkiksi Mammutin rinkasta ja North Face -merkin makuupussista löytyi EU:n asettamien rajoituksien ylittämä määrä haitallisia yhdisteitä.

Testiin otettuja tuotteita ostettiin eri liikkeistä ympäri maailman, myös Suomesta. Tuotteita oli yhteensä 40, joista 12 oli valmistettu Kiinassa ja 14 Vietnamissa. Loput tulivat Romaniasta, Turkista, Filippiineiltä, Bangladeshistä, Sveitsistä, Kolumbiasta ja Saksasta. Kolmen tuotteen valmistusmaata ei ollut ilmoitettu.

THL:n mukaan yhdisteille altistutaan pääasiassa ravinnon kautta, eikä niiden terveysvaikutuksia täysin tunneta. Ne on kuitenkin yhdistetty oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin sekä maksasairauksiin. Lisäksi yhdisteet saattavat heikentää elimistön puolustusjärjestelmää sekä häiritä ihmisen kehitystä ja lisääntymistä.

PFAS-yhdisteet rikastuvat ravintoketjussa ja kertyvät elimistössä veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan. Kertyminen johtuu siitä, etteivät yhdisteet erity helposti virtsan tai ulosteiden mukana.

 

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähteet: Greenpeace, THL

Lue myös:

    Uusimmat