Mainos

Greenpeace SuomiAreenassa: Sini Saarelan toiminta toi uusia aktivisteja

Viime syksynä runsaasti julkisuutta saanut aktivisti Sini Saarelan kampanjointi arktisen alueen puolesta on tuonut ympäristöjärjestö Greenpeacelle runsaasti uusia aktivisteja.

Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki kertoo, että Saarelan ja muiden Greenpeace-aktivistien mielenosoitus arktisen alueen öljynporauksia vastaan Petshoranmerellä toi järjestölle niin positiivista kuin negatiivistakin huomiota. Harkin mukaan tapahtumasta koitui kuitenkin huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

- Meille ei tullut yllätyksenä se, että aktivisimia kohtaan ollaan kriittisiä Suomessa. Meidän käyttämät kampanjointikeinot eivät ole kovinkaan tuttuja suomalaisessa yhteiskunnassa. Mutta saimme kyllä aika paljon hyvin omituista ja ikävää palautetta. Esimerkiksi nettipalstoilla Saarelan Sinistä ja muista greenpeaceläisistä käytiin negatiivissävytteistä keskustelua. Samaan aikaan meille tuli kuitenkin paljon uusia vapaaehtoisia, jotka haluavat olla mukana Greenepacen toiminnassa.

Harkki huomauttaa, että Greenpeacen toiminnan ytimessä on koko ajan ollut ajatus, että kaikille ei voi olla mieliksi. 

- Tarvitaan sekä keskitienkulkijoita että niitä, jotka herättävät keskustelua hieman voimakkaammin ja jakavat mielipiteitä. Me kuulumme jälkimmäiseen ryhmään. Meidän periaate on aina ollut se, että me emme edes yritä miellyttää kaikkia. 

Harkki sanoo, että Saarelan ja muiden Greenpeace-aktivistien kohtelu Venäjällä oli yllättävän rajua.

- Greenpeace on liikkunut paljon valtamerillä ja osoittanut mieltä öljynporausta vastaan, myös Venäjällä, eikä mitään tämän tyylistä ole aiemmin tapahtunut. Tavallaan perusteettomin syyttein vangitaan ihmiset pitkäksi aikaa. Tottakai se oli meille kaikille tosi järkyttävä tapaus. Toisaalta hienoa oli nähdä se, että miljoonat ihmiset tulivat vaatimaan sekä arktiksen suojelua että aktivistien vapauttamista, aina nobelisteja ja valtion päämiehiä myöten.

Harkin mukaan ihmisten herättelemiseksi tarvitaan joskus äärimmäisiä keinoja. Saarelaa hän kiittelee rohkeudesta.

- Ehkä joskus tarvitaan tällaisia aika järkyttäviäkin tapahtumia, että ne epäoikeudenmukaisuudet tulevat ilmi ja keskusteluun. Nyt voi jo onneksi sanoa, että onneksi kaikki on turvallisesti kodeissaan, että voi nähdä myös sen hyvän puolen. Joskus tarvitaan rohkeita ihmisiä, jotka ovat valmiita vaarantamaan kaiken. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.