Grasshoppers pudotti MyPan Uefa-cupissa

MyPan unelma pääsystä ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Uefa-cupin lohkovaiheeseen haihtui, kun Grasshoppers haki Vantaalta 3-0-vierasvoiton Demba Tourén, Veroljub Salaticin ja Rogerion maaleilla. Ensimmäinen osaottelu Sveitsissä päättyi 1-1, joten Grasshoppers jatkaa yhteismaalein 4-1.

Tourén 1-0-osuma syntyi , kun hänen puskunsa yllätti MyPa-vahti Janne Korhosen 74. minuutilla. MyPan haettua tasoitusta tappioasemassa pääsi zürichiläiset yllättämään Korhosen vielä kahdesti. Salatic maalasi 80. minuutilla upealla volleylla ja Rogerio iski loppunumerot neljä minuuttia ennen päätösvihellystä.

MyPalle jäi jossiteltavaa

Ottelun dramaattisin vaihe oli 43. minuutilla, kun MyPa sai pallon vastustajan verkkoon, ja aluksi maali hyväksyttiin ja sitten hylättiin. Tuomo Könönen ampui vapaapotkun 30 metristä ennen erotuomarin lupaa. Vihellys tuli vasta, kun pallo oli juuri lähtenyt maasta. Sampsa Timoska voitti ilmataistelun maalin edessä ja puski pallon komeasti maaliin. Ukrainalainen erotuomari Vitali Godulian näytti keskelle maalin merkiksi ja kävi vielä varmistamassa avustavalta tuomarilta ratkaisunsa.

Sveitsiläiset jatkoivat tiivistä purnaamista, sillä myöhään tullut vihellys oli saanut ainakin maalivahti Fabio Coltortin lopettamaan pelaamisen. Eri asia on, olisiko hän voinut mitään Timoskan puskulle. Pallo oli jo keskellä, kun kalabaliikki kentällä vain jatkui.

Aloitusta ei koskaan tapahtunut, sillä neljäs tuomari Oleg Oriehov halusi myös puuttua peliin. Hän sai päätuomarin uskomaan, että oli tapahtumassa emävirhe. Erotuomari perui ratkaisunsa, ja ottelu jatkui uudelleen annetulla Könösen vaparilla. Sen Coltorti otti haltuunsa.

Ei koskaan koettua

Valmentaja Ilkka Mäkelä totesi, ettei ole 25 vuoden uransa aikana omassa tai missään muussa näkemässään ottelussa kokenut vastaavaa: maali hyväksytään ja sitten hylätään, kun häviölle jäänyt aikansa purnaa. Grasshoppersin valmentaja Hanspeter Latour oli rehdisti sitä mieltä, että MyPalle erotuomarin ratkaisu oli rankka, mutta se oli oikea, koska Grasshoppers lopetti pelaamisen myöhästyneen vihellyksen kuuluessa.

Muuten Latour antoi MyPalle hyvän arvosanan pelistä ja arveli joukkueen voittavan Suomen mestaruuden ja olevan Sveitsin sarjassakin hyvää keskitasoa.

- Meille tämä ottelu oli hyvin vaikea. MyPa sai ehkä liiankin hyvän vierastuloksen ja saimme tehdä täyden työpäivän voittaaksemme, Latour sanoi.

Molemmat valmentajat olivat samaa mieltä, ettei 3-0 vastannut pelin kulkua. Vielä ennen Demba Touren puskemaa 1-0 -voittomaalia vain muutama minuutti aiemmin Saku Puhakainen oli pääsemässä läpi, mutta toppari Aleksandar Mitreski kaatui pallontavoittelussa ja hankki kyseenalaisen vapaapotkun.

Kun Veroljub Salatic ampui 81. minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta yläpesään komeasta vedosta 2-0 oli tilanne selvä. Hetkeä aiemmin oli kapteeni Tuomas Haapala pelastanut pallon viivalta. Loppunumerot viimeisteli 86. minuutilla Rogerio päästyään vasemmalta laidalta läpi.

MyPan ei tarvitse hävetä

MyPan hyökkäyspeli perustui pitkälti Adrianon pääpeliin sekä Puhakaisen nopeuteen. Avausjakson MyPa oli hyvä. Ensimmäisen pelin jälkeen oli tiedossa, että toppari Igors Stepanovs on kovin kankea ja joutuu miltei päästämään kainalon alta Puhakaisen ohitseen.

Onnekseen hän oli saanut nyt tuekseen Zürichistä puuttuneen hieman nopeamman Mitreskin. Lisävahvuutta toi myös kapteeni Ricardo Cabanas kärjen takana monipuolisena osaajana.

- Taktiikkamme perustui tietysti paljon havaitsemiimme vastustajan heikkouksiin, Mäkelä myönsi.

MyPan omina huonouksina olivat pelin vanhetessa ja vastustajan painaessa päälle puolustuksen roiskinta, joka toi pallon yhä uudelleen takaisin. Keskikenttä ja kärki jäivät vastustajan hyvyyden takia liian kauaksi toisistaan, vaikka miehiä vaihdettiin. Tuomas Kuparinen, Kimmo Tauriainen ja Tero Taipale tekivät tilaa Marco Mansolle, Tero Karhulle ja Niki Heleniukselle.

Kun MyPa nyt on pudonnut jatkosta, joukkue voi keskittyä kotimaan peleihin.

- Mutta kyllä olisimme pystyneet mielellään pelaamaan näitä kaikkia kolmea kaistaa mielellämme.

- Kiukku tästä ottelusta jalostuu nyt jytinäksi ensi maanantaina Anjalankoskella Tampere Unitedia vastaan, Mäkelä myönsi kultatavoitteesta.