Mainos

Googlen katukuvista rikostutkinta: Vähäpukeinen mies näkyi pihalla

Googlen katunäkymäpalvelussa julkaistu vähäpukeisen miehen kuva on johtanut ensimmäiseen rikostutkintaan Suomessa. Raahen poliisi selvittää, onko kuvaamisen yhteydessä syyllistytty salakatseluun ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Palvelusta löytyi kuva, jossa rivitalonsa takapihalla käyskentelevää miestä oli kesällä kuvattu salaa aidan takaa. Linkki kuvaan on levinnyt mm. internetin yhteisöpalvelu Facebookissa.

Poliisi on ollut yhteydessä mieheen kuvan julkistamisen jälkeen. Mensonen ei ota kantaa siihen, onko mies selvästi tunnistettavissa kuvasta.

Mensosen mukaan rangaistus salakatselusta ja loukkaavan tiedon levittämisestä voi olla sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Palvelussa on tekniikka, joka sumentaa automaattisesti ihmisen kasvot tai auton rekisterikilvet. Aina tekniikka ei kuitenkaan toimi. Google on luvannut reagoida palautteeseen ja poistaa yksityisyyttä loukkaavat kuvat mahdollisimman nopeasti.

Joitakin kuvia on jo poistettu

Google Euroopan viestintäpäällikkö Laura Scott kertoo, että joitakin Suomesta otettuja kuvia on jo ehditty poistaa.

- Minulla ei ole antaa tarkkoja lukuja, mutta kyse on äärimmäisen pienestä osasta. Meillä on Suomesta miljoonia yksittäisiä kuvia tai panoraamoja.

Scottin mukaan kuvien poistaminen ei ole merkki negatiivisesta palautteesta, vaan siitä, että palvelu toimii ja sillä on käyttäjiä.

- Olennaisinta on se, että jos ihmiset haluavat poistaa kuvan, se on hyvin helppo tehdä: he menevät katunäkymään ja klikkaavat ongelma-painiketta. Me todella kehotamme ihmisiä siihen.

EU:n tietosuojavaltuutetut ja Google käyvät keskustelua siitä, miten palvelukonseptia ja siitä tiedottamista voitaisiin parantaa tietosuojan kannalta. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo, että myös Suomesta aiotaan ottaa asiassa Googleen yhteyttä.

Katso Tomi Einosen juttu

Katso tietokirjailija Petteri Järvisen haastattelu

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.