Älä aloita gluteenitonta ruokavaliota ennen keliakian testaamista

7:07

Nykyään muutkin kuin keliaakikot noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Ensin kannattaisi kuitenkin tehdä keliakiatestit, sillä jos itsensä haluaa myöhemmin testata, gluteenia sisältävää ruokaa pitää taas alkaa syödä päivittäin – ja se voi olla tuskallista.

Keliakialiiton laillistettu ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen uskoo, että gluteenittoman ruokavalion noudattaminen trendin vuoksi alkaa olla jo ohimennyt ilmiö. Yleensä taustalla on muillakin kuin keliaakikoilla jokin terveydellinen syy. Mutta tarvitseeko ihminen gluteenia?

– Jos ajatellaan, että gluteeni on proteiini ja proteiinia saadaan kuitenkin hyvin monesta eri ruoka-aineesta, niin eihän se sinällään mikään välttämätön ole. Gluteenittomuudesta ei siis ole haittaa, kunhan ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista tutkii, mistä on kyse. Ensin tutkitaan ja sitten vasta hoidetaan. Muuten voi käydä sillä tavalla, että jos jossain vaiheessa haluaisikin tarkistaa, onko minulla keliakia vai joku muu, niin täytyy taas uudelleen altistaa itsensä gluteenille ennen kuin pystyy tekemään vasta-ainetutkimukset ja tähystykset, Lehikoinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Keliakialiitosta kysellään lähes viikoittain, miten gluteenittoman ruokavalion jo aloittaneen mutta keliakiatesteihin haluavan tulee toimia.

– Jos on ollut vaikka jo puolisen vuotta täysin gluteenittomalla ruokavaliolla, niin gluteenia täytyisi syödä kolmen kuukauden ajan noin kolme grammaa päivässä. Se tarkoittaa paria–kolmea viipaletta leipää. Ja se voi olla tosi tuskallista, jos sitten on se keliakia.

Kaikkein järkevintä on, että jo ennen gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtymistä testaa keliakian vasta-aineet.

– Se ei ole iso tutkimus. Nykyään apteekistakin saa keliakian pikatestejä, jollaisella asian voi alustavasti tutkia. Jos tulos on positiivinen, diagnoosi tulee toki aina varmistaa tähystyksellä, Lehikoinen kertoi.

Miten gluteeniton ruokavalio muutti Merja Salinin ja hänen reumaa sairastavan lapsensa vointia? Auttaako gluteeniton ruokavalio todella muidenkin sairauksien kuin keliakian oireisiin? Laihduttaako gluteeniton ruokavalio? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja