Lääkäri: Näistä oireista tunnistat keliakian

Keliakia ja gluteeniton ruokavalio 22:59

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut erikoislääkäri Jari Koskenpato kertoo, että keliakiaa on vaikeaa tunnistaa pelkästään vatsaoireiden perusteella.

Sisätautien ja enterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato kertoo, että vastoin monen tietämystä keliakia on tulehdustauti.

– Keho muodostaa tulehdussoluja omaa kudostaan kohtaan, eli ohutsuolta kohtaan. Siinä ohutsuolen suolinukka surkastuu, ja tulee tällainen imeytymishäiriö. Tämän kaiken laukaisee viljoissa esiintyjä proteiini gluteiini, kertoo Koskenpato.

Joidenkin tutkimusten mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa noin 100 000 ihmistä, suurin osa näistä tietämättään. Koskenpadon mukaan tautia on vaikeaa huomata pelkästään vatsaoireista, sillä niitä saattaa olla vain vähän enemmän kuin terveellä ihmisellä.

– On kuitenkin spesifejä oireita, esimerkiksi keliakia-ihottuma, joka on hyvin tyypillinen. Se tulee kyynärvarsiin ja polviin ojentajapuolelle, Koskenpato sanoo.

Koskenpato kertoo, että myös painon lasku, ja etenkin hemoglobiinin lasku on usein sellainen asia, josta keliakia huomataan.

Mihin hoitamaton keliakia voi pahimmillaan johtaa? Katso Koskenpadon haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat