Gluteeniton ruokavalio ilman keliakiaa? Asiantuntijat toppuuttavat

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ”huvin vuoksi” ei asiantuntijoiden mielestä ole välttämättä järkevää.

Kauppojen hyllyiltä löytyy yhä enemmän gluteenittomia tuotteita. Keliaakikoille, jotka eivät siedä vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta eli gluteenia, tämä on hyvä uutinen.

Kuitenkin muutkin kuin keliaakikot ovat alkaneet noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Sillä tavoitellaan muun muassa laihtumista sekä ylipäänsä energisempää ja parempaa oloa.

Käytännössä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa luopumista muun muassa perinteisestä leivästä sekä monista muroista, pastoista ja oluista. Lisäksi gluteenia voi löytyä esimerkiksi pakasteaterioista ja muista eineksistä, soijatuotteista, makeisista, makkaran ja lihapullien kaltaisista lihajalosteista, energiapatukoista ja -juomista, kastikkeista, vitamiineista, joistakin lääkkeistä ja jopa hammastahnasta.

– Gluteeniton ruokavalio ei sinänsä ole ”yleisterveellinen”, toisin kuin esimerkiksi sokeritautiruokavalio, gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato sanoo.

Harvard Healthin vuonna 2013 haastattelema tohtori Daniel A. Leffler on samaa mieltä. Leffler toimii apulaisprofessorina Harvard Medical Schoolissa sekä kliinisen tutkimuksen johtajana Beth Israel Deaconess Medical Centerin keliakiakeskuksessa.

– Ne, joilla on gluteeniherkkyys ilman keliakiaa, saattavat tuntea olonsa paremmiksi, mutta suurempi osa ihmisistä ei saa gluteenittomasta ruokavaliosta mitään merkittävää hyötyä. He vain heittävät rahansa hukkaan, sillä nämä tuotteet ovat hyvin kalliita, Leffler sanoi Harvard Health-sivustolle.

KSL:n verkkosivuilla kerrotaan, että Yhdysvalloissa ihmiset kuluttavat gluteenittomaan ruokavalioon yli neljä miljardia dollaria vuodessa. Luvun arvellaan kasvavan yli kuuteen miljardiin dollariin vuoteen 2017 mennessä.

– Gluteenittomilla tuotteilla tehdään paljon rahaa, joten niiden terveysetujen markkinoinnissa on onnistuttu erinomaisesti, ravitsemusasiantuntija Sara Fausett sanoi KSL.comille.

Ravintoaineista voi tulla puute

Sen lisäksi, että gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaatii vaivannäköä ja rahaa, sen vaikutukset terveydelle voivat olla haitallisia.

– Jollei asiaan paneudu, siinä jää monia hyviä ravinto- ja hivenaineita pois, Koskenpato sanoo.

Koskenpadon mielestä gluteenitonta ruokavaliota ei pitäisikään kokeilla kevyesti ilman hyviä perusteita.

Esimerkiksi kuidun lähteenä merkittävää täysjyväviljaa tarvitaan, jotta suolisto toimisi kunnolla. Täysjyvätuotteiden on todettu sekä auttavan painonhallinnassa että vähentävän aivoinfarktin, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Jos luopuu vaikka täysjyvävehnästä, sen jättämää aukkoa tulisi paikata täysjyväriisin kaltaisilla muilla viljoilla tai hedelmillä, vihanneksilla ja pavuilla.

Fausett huomautti KSL-verkkosivustolle, että gluteenittomissa ruoissa on yleensä myös enemmän kaloreita, joten tavoitellun laihtumisen sijaan lihominenkaan ei ole tavatonta.

Selvitä vaivojen syy ennen kokeilua

Koskenpato korostaa, että jos kärsii hankalista vatsaoireista, sairaudet on poissuljettava ennen ruokavaliokokeiluja tai yleisten ruokavaliosuositusten antamista.

– Gastroenterologiassa niin sanotut vakavat lääketieteelliset sairaudet saadaan aika hyvin kiinni. Jos mitään selvää tulehduksellista sairautta, imeytymishäiriötä tai esimerkiksi kasvainta ei löydy, puhutaan usein ”ärtyvä suoli” -oireilusta. Se on hyvin laaja kokonaisuus, johon voi sisältyä gluteeniherkkyys ilman keliakiaa, monia muita ravintoaineintoleransseja, entsyymipuutoksia, liiallista istumatyötä, poikkeavia elintapatottumuksia, väärää ruokailurytmiikkaa tai mahasuolikanavan hermoston ”ylitoimintaa”, Koskenpato sanoo.

Kannattaa myös huomioida, että kun gluteenia on vältellyt jonkin aikaa, mahdollisen keliakian tai gluteeniherkkyyden diagnosointi voi vaikeutua.

– Ruokavalion ja elintapojen yleishoidossa voi varovasti kokeilla gluteenitonta ruokaa, jos siitä selvästi hyötyy. Samoin maidotonta. Myös niin sanottu FODMAP-ruokavalio (jossa vältellään tiettyjä hiilihydraatteja) auttaa monia, Koskenpato kertoo.

Jos gluteeniton ruokavalio tuntuisikin sopivan itselle, sitä ei ehkä kannata hehkuttaa keliaakikon seurassa: kun pikkuriikkinenkin määrä gluteenia laukaisee oikeasti pahat mahavaivat, gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on pakollinen, kallis ja rajoittava osa elämää – ei jotain, jonka voi trendikkäästi valita vähäksi aikaa.

– Se on valtava taakka niille, joiden täytyy noudattaa sitä. Heitä turhauttaa kuulla, kuinka ”mahtava” tämä ruokavalio on, Leffler sanoi Harvard Health-sivustolle.

Lähteet: Jari Koskenpato, Health.harvard.edu, KSL.com

Huomenta Suomessa puhuttiin syyskuussa 2012 keliakiasta ja sen aiheuttamasta lisätaakasta sairastuneille. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat