Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ”huvin vuoksi” ei asiantuntijoiden mielestä ole välttämättä järkevää.
Kauppojen hyllyiltä löytyy yhä enemmän gluteenittomia tuotteita. Keliaakikoille, jotka eivät siedä vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta eli gluteenia, tämä on hyvä uutinen.
Kuitenkin muutkin kuin keliaakikot ovat alkaneet noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Sillä tavoitellaan muun muassa laihtumista sekä ylipäänsä energisempää ja parempaa oloa.
Käytännössä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa luopumista muun muassa perinteisestä leivästä sekä monista muroista, pastoista ja oluista. Lisäksi gluteenia voi löytyä esimerkiksi pakasteaterioista ja muista eineksistä, soijatuotteista, makeisista, makkaran ja lihapullien kaltaisista lihajalosteista, energiapatukoista ja -juomista, kastikkeista, vitamiineista, joistakin lääkkeistä ja jopa hammastahnasta.
– Gluteeniton ruokavalio ei sinänsä ole ”yleisterveellinen”, toisin kuin esimerkiksi sokeritautiruokavalio, gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato sanoo.
Harvard Healthin vuonna 2013 haastattelema tohtori Daniel A. Leffler on samaa mieltä. Leffler toimii apulaisprofessorina Harvard Medical Schoolissa sekä kliinisen tutkimuksen johtajana Beth Israel Deaconess Medical Centerin keliakiakeskuksessa.
– Ne, joilla on gluteeniherkkyys ilman keliakiaa, saattavat tuntea olonsa paremmiksi, mutta suurempi osa ihmisistä ei saa gluteenittomasta ruokavaliosta mitään merkittävää hyötyä. He vain heittävät rahansa hukkaan, sillä nämä tuotteet ovat hyvin kalliita, Leffler sanoi Harvard Health-sivustolle.
KSL:n verkkosivuilla kerrotaan, että Yhdysvalloissa ihmiset kuluttavat gluteenittomaan ruokavalioon yli neljä miljardia dollaria vuodessa. Luvun arvellaan kasvavan yli kuuteen miljardiin dollariin vuoteen 2017 mennessä.
