Tiesitkö tämän gluteenittomasta ruokavaliosta?

Voiko gluteeniton ruokavalio auttaa painonhallinnassa ja helpottaa riippuvuuksia? Lue faktat gluteenittomasta ruokavaliosta.

Gluteeniton ruokavalio keliakian ainoa hoitokeino - kyllä

Keliakia on elinikäinen, autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitokeino on kokonaan gluteeniton ruokavalio. Gluteenittoman ruokavalion kautta keliaakikon oireet lieventyvät tai poistuvat kokonaan.

Vehnäyliherkkyyden oireet poistuvat - kyllä

Monien asiantuntijoiden mukaan vehnä on yksi kahdeksasta eniten allergisoivista ruoka-aineista. Et välttämättä ole siis gluteenille yliherkkä, vaan esimerkiksi ainoastaan vehnälle. Kun vehnän tai muiden viljojen sulatus ei toimi kunnolla, ne jäävät käymään suolistoon, ja tuloksena voi olla ilmavaivoja sekä muita vatsavaivoja. Gluteenittoman ruokavalion kautta myös vehnäyliherkkyysoireet helpottuvat.

Rahaa kuluu enemmän – kyllä

Diagnosoitu keliakia oikeuttaa pieneen KELA-korvaukseen gluteenittomien ruokien ostoista, mutta omasta valinnasta tai ilman lääkärin diagnoosia gluteenittoman ruokavalion noudattaville tukea ei ole saatavilla. Monet gluteenittomat tuotteet ovat Suomessa keskimäärin 2-3 kertaa kalliimpia kuin saman tuoteryhmän vastaavat ”tavalliset” tuotteet, mutta markkinoilla on saatavissa myös kohtuuhintaisia tuotteita gluteenittomana, myös luomuvaihtoehtona.

Riippuvuudet helpottuvat – kyllä

Gluteenin lisäksi viljojen ongelmat liittyvät myös niiden riippuvuutta aiheuttaviin aineksiin. Moni kamppailee hiilarihimojen kanssa, jotka usein johtuvat viljojen sisältämistä proteiinin osista, jotka vaikuttavat aivoissa huumeiden tavoin. Myös viljojen tärkkelys voi aiheuttaa noidankehän hiilarihimojen suhteen, sillä tärkkelys nostattaa nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja. Nopean nousun jälkeen tapahtuu nopea lasku ja kierre jatkuu. Himojen katkaisuun auttaa usein ainoastaan totaalinen viljoista kieltäytyminen.

Keliakian diagnosointi hankaloituu – kyllä

Mikäli alat noudattamaan itsenäisesti gluteenitonta ruokavaliota, keliakian diagnosointi tulee mahdottomaksi. Gluteenittoman ruokavalion myötä mahdollisen piilevän keliakian oireet helpottuvat ja suoliston kunto paranee siten, että suoliston gastroskopia ei välttämättä näytä oikeaa tulosta. Samoin veressä mahdollisesti olevat gluteenin vasta-aineet poistuvat, joten verikokeetkaan eivät anna tällöin viitettä keliakiasta. Mikäli epäilet keliakiaa, on tärkeää käydä asianmukaisissa testeissä ennen gluteenittoman dieetin aloittamista.

Vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat – mahdollisesti

Viljoista saadaan runsaasti erilaisia ravinteita, kuten rautaa, kalsiumia, B-vitamiineja ja kuitua. Ravintoainepuutoksia saattaa syntyä, jos viljat jätetään kokonaan pois, eikä niitä korvata oikeanlaisilla ruoka-aineilla. Vitamiinien ja hivenaineiden puutokset voivat ilmetä esimerkiksi uupumuksena, lihasheikkoutena, päänsärkyinä, luuston haurastumisena, univaikeuksina, kuivina hiuksina ja ihona sekä ruuansulatusongelmina.

Ennenaikainen ikääntyminen hidastuu - mahdollisesti

Monien asiantuntijoiden mukaan gluteeni, joka muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi ja aiheuttaa insuliinitasojen nousun, aiheuttaa tulehduksen kaltaisen tilan elimistössä. Krooninen tulehdustila puolestaan aiheuttaa myös ennenaikaista ikääntymistä ja rappeumasairauksia, kuten reumatismia. Gluteenittomasta ruokavaliosta voi siis olla hyötyä rappeumasairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Painonhallinta helpottuu - mahdollisesti

Gluteenitonta ruokavaliota on markkinoitu myös tehokkaana painonhallintakeinona. Tosiasiassa gluteeniton muffinssi sisältää yhtä paljon hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria ja muita energianlähteitä kuin tavallinenkin – joskus jopa enemmän. Monissa epäterveellisissä valmisruuissa on kuitenkin gluteenia, joten gluteenittoman ruokavalion myötä usein jalostettujen, vähäravinteisten einesten kulutus laskee samalla kun tuoreiden vihannesten, hyvälaatuisten rasvojen ja laadukkaan proteiinin nauttiminen lisääntyy. Alkuperäisen ja puhtaiden perusruokien nauttimisen tuloksena immuniteetti, aivojen hyvinvointi, mielialan tasapainoisuus, unen laatu ja painonhallinta paranevat. Myös mahdolliseen gluteeniyliherkkyyteen liittyvien turvotusten poistuessa saatat tuntea itsesi hoikemmaksi.

Suolan saanti lisääntyy – mahdollisesti

Valmiissa gluteenittomissa leipätuotteissa on usein tavallisia leipiä korkeampi suolapitoisuus. Mikäli gluteeniton ruokavalio sisältää runsaasti teollisesti valmistettuja leipätuotteita, voi suolan saanti lisääntyä huomattavasti. Itse leivoituissa leivissä suolan määrää voi säädellä helposti.

Altistut ruokahuijaukselle - mahdollisesti

Aivan kuten rasvattomassa jogurtissa voi olla jopa enemmän kaloreita tai sokeria kuin normaalirasvaisessa, myös gluteenittomien tuotteiden ”paratiisissa” voi altistua ruokahuijaukselle. Gluteenittomuuden trendikkyyden vuoksi monet mieltävät sen terveelliseksi ja myös elintarvikevalmistajat käyttävät tätä hyväkseen markkinoidessaan tuotteitaan. Voi olla, että päädyt nutustelemaan epäterveellisiä sipsejä, keksejä ja muffinsseja ainoastaan sen vuoksi, että niitä mainostetaan gluteenittomiksi ja siten miellät ne terveellisiksi. Gluteenittomissa tuotteissa kannattaakin suosia mahdollisimman puhtaita, esimerkiksi luomuvaihtoehtoja.

Placebo-vaikutus – mahdollisesti

Tutkimusten mukaan uskomus siitä, että teemme jotain hyvää kehollemme voi saada meidät myös tuntemaan olomme paremmaksi. Samoin negatiiviset uskomukset ruuista voi saada aikaan pelkotiloja ja tunteita näiden ruokien negatiivisista vaikutuksista. Toisin sanoen gluteenifobia saattaa johtaa yliherkkyyden kaltaisiin tuntemuksiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja