Tarkista tästä jo nyt kaikki uutuudet – alkuvuoden tärkein autonäyttely alkaa ensi viikolla

Geneven autonäyttelyn lehdistöpäiviä vietetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. Tässä jo kattava katsaus siihen, mitä on luvassa.

Aston Martin tuo Geneveen komentaja Bondin seuraavan työsuhdeauton eli DB11:n. Astonin moottoreissa on aina ollut oma upea soundinsa, eikä DB11:n V12 petä – kuten oheisesta videosta kuuluu.

---

Audi tuo Geneveen tehoversion RS Q3:sta. Paukkuja on luvassa 367 heppaa. Esillä pitäisi olla myös uusi noin 4,2 metriä pitkä pikkumaasturi Q2. Sen keulalle saa lukuisia moottorivaihtoehtoja – myös A1:een hiljattain tulleen kolmisylinterisen bensaturbon. Audi on julkaissut autosta jo ensimmäisen tiiserivideon.

---

Bentley Continental GT W12 tuottaa nyt tehoa 590 hevosvoimaa. Vääntöä löytyy 720 Newtonmetriä. Myös Flying Spurin tekniikkaa päivitettiin ja samalla siitä tehtiin puolestaan entistä ylellisempi. Mallistosta löytyy lisäksi nyt myös sporttiversio V8 S.

---

BMW juhlistaa Geneven aikoihin 100-vuotista taivaltaan. M-kirjaimella on iso rooli baijerilaisten historiassa, joten Genevessä esitellään nimihirviö M760Li XDrive. Kyseessä on siis pitkällä akselivälillä oleva 7-sarjan nelivetoinen tehoversio. Kyseessä ei ole kuitenkaan ehta M, vaikka tupla-ahdettu V12 lupaakin 600 hevosvoiman kiskomana ripeät kyydit. Iso limusiini kiihtyy näin satasen vauhtiin alle neljässä sekunnissa. Maltillisempaa ja ennen kaikkea taloudellisempaa kyytiä etsiville tarjotaan puolestaan 740e eli 7-sarjan ladattava hybridi. Sen normikulutukseksi luvataan 2,1 l/100 km. Auton voimalinja koostuu kaksilitraisesta bensaturbosta ja vaihteiston yhteyteen lisätystä sähkömoottorista. Nuhapumppu ei hybridikään ole, sillä 326 hevosvoiman tehoilla se kiihtyy satasen vauhtiin 5,6 sekunnissa.

---

Bugattin uusi superauto on ollut työn alla jo pidempään, mutta dieselskandaalin ansiosta auton tulevaisuus oli huhujen mukaan hetken jopa vaakalaudalla. Genevessä auto on nyt esillä, eli Veyron saa arvoisensa seuraajan. Auton mallinimi on Chiron, ja sitä vie peräti 1500-hevosvoimainen W16-moottori. Sen tekniikka on – kuten odottaa saattaa – huippumodernia. Moottorin ja vaihteiston välistä löytyy myös pieni sähkömoottori, eli auto on hybridi. Tehon lisäksi autossa piisaa myös voimaa, sillä maksimivääntö on rajoitettu lukemaan 1 498 Nm. Huippunopeutta Chironille luvataan 463 km/h, ja pyrähdys satasen vauhtiin pitäisi sujua kahdessa sekunnissa. Teholla on tietysti hintansa, mutta normikulutuksen pitäisi silti pysyä alle 20 litrassa sadalla kilometrillä. Chironin tuotannoksi on rajattu 500 kappaletta, ja auton omistajaksi pääsee 2,2 miljoonalla eurolla – ja siihen vielä verot päälle.

---

Citroënin konseptiauto Hyphen on tehty pakettiautosta muunneltusta tila-autosta eli Spacetourerista. Jälkimmäinen näkee myös päivänvalon Genevessä yhdessä Peugeot- ja Toyota-sisariensa kanssa. Hyphen on eräänlainen tila-auton cross-versio, eli siihen ympätyt lisukkeet ovat samat kuin monessa korotetussa farmarissa. Jykevimmillä puskureilla, pyöränkoteloilla ja helmoilla sekä 19-tuumaisilla renkailla varustettu konsepti näyttää selvästi seksikkäämmältä kuin tavallinen Spacetourer. Näyttelyn tähti Citroënin osastolla silti lienee E-Mehari. Ranskalaiset ovat jalostaneet Cactus-pohjaista avokastaan ja laittaneet siihen sähköisen voimalinjan. Huhujen mukaan auto olisi myös tulossa tuotantoon – ja vielä tänä vuonna.

---

DS on erkanemassa entistä etäämmälle emomerkistään Citroënistä, ja tätä korostetaan myös DS3:n päivityksessä. Uuden keulailmeen lisäksi myös auton varustelistaa on päivitetty ja yksilöintimahdollisuuksia kasvatettu.

---

Ferrarin ”perheauto” FF oli melkoinen mullistus, kun se esiteltiin viisi vuotta sitten Genevessä. Nyt on aika esitellä sen seuraaja. GTC4 Lusso on FF:n tapaan nelipaikkainen ja nelivetoinen. Moottorikin on sama vapaasti hengittävä 6,3-litrainen V12. Teholuku on nyt 690 oria. Auto on esitelty jo potentiaalisille asiakkaille, kuten oheisesta videosta näkyy. Lusson ajoi lavalle Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen joutui istumaan pelkääjän paikalla. Lusson lisäksi Genevessä lisätään ajettavuuspakettiCalifornian varustelistoille.

---

Fiat on esitellyt jo uuden Tipon sedanina, ja Genevessä ovat esillä sekä farmari että viistoperä. Tipojen lisäksi esitellään myös avolava Fullback, josta on neljä koriversiota: lyhyellä ohjaamolla, jatketulla ohjaamolla, tuplacabina sekä riisuttuna versiona erilaisia korimuunnoksia varten. Eurooppaan tulee näillä näkymin vain 2,4-litrainen dieselversio.

---

Ford yllätti jo monet esittelemällä vahvasti uudistetun Kugan Barcelonan elektroniikkamessuilla. Autonäyttelyssä auto on ensi kertaa esillä Genevessä. Auton keulailme on uudistunut melkoisesti ja on entistäkin maskuliinisempi – joku voisi sanoa jopa amerikkalaisempi. Teknisistä uudistuksista mainittakoon se, että edeltäjän 2-litrainen dieselmoottori korvataan nyt uudella ja samantehoisella (120 hv) 1,5-litraisella voimalalla. Kaksilitrainen jää toki tuotantoon sekin, mutta vain 150- ja 180-heppaisena versiona. 1,5-litraisen Ecoboost-bensaturbon tehovaihtoehdot ovat puolestaan 120, 150 ja 182 hv.

Hyundai kosiskelee yleisöä uuteen tekniikkaan perustuvalla Ioniqilla, jonka alakerrassa majailee korealaisten kokonaan uusi pohjalevy. Se mahdollistaa joustavasti erilaiset voimalinjayhdistelmät, eli samalle alustalle voidaan kasata joko puhdas sähköauto, hybridi tai ladattava hybridi. Näistä etenkin eurooppalaisia kiinnostanee viimeksi mainittu, joko koostuu 1,6-litraisesta bensakoneesta ja pienestä sähkömoottorista. Sama pohjalevy on käytössä myös Kian konseptiautossa Nirossa.

---

Honda valmistautuu vähitellen uuteen Civiciin, josta on esillä jo ensimmäinen konseptiversio. Se jatkaa jo autosta muille markkinoille esiteltyjen sedanin ja coupen renkaanjäljillä. Eurooppaan tehty tuotantoversio uudesta 5-ovisesta on luvassa ensi vuodeksi, farmari seurannee myöhemmin perässä.

---

Jaguarin osaltolla nähdään englantilaisten urheiluversioihin keskittyneen SVR-osaston virittämä F-Typen tehoversio. Kiristetystä V8:sta otetaan irti mojovat 575 heppaa. Auto tulee tarjolle sekä umpikorisena että cabriona. Osaavissa käsissä SVR-tykki on melkoinen menijä, kuten oheiselta videolta selviää. Myös auton soundit ovat kohdallaan.

---

Kia kosiskelee perheellisiä Optiman farmariversiolla, joka on samalla ensimmäinen iso farmari Kialta. Sisarmerkki Hyundailla sen sijaan on ollut i40:n farmariversio mallistossaan jo pidempään. Sportswagonilla on mittaa komeat 4,86 metriä, ja sen tavaratila imaisee kohtuulliset 553 litraa. Käytännöllisyys on sen sijaan kunnossa, sillä takaistuimen selkänojat taittuvat kolmessa osassa. Tavaratilaan saa myös fiksun ja modernin kiinnitysjärjestelmän tavaroiden sitomiseen. Toinen Kian messu-uutuus on Niro, jossa korealaisten uusi pohjalevy on varustettu 4,35 metriä pitkän crossoverin alustaksi. Ensi-iltansa Niro näki ennen Geneveä jo Chicagon autonäyttelyssä helmikuun puolivälissä.

---

Lamborghini on tehnyt viime aikoina paljon erilaisia erikoisversioita, ja Genevessä nähtäneen firman perustajan eli Ferruccio Lamborghinin syntymästä kulunutta sataa vuotta juhlistava Centenario LP770-4. Aventadoriin perustuvaa superautoa valmistetaan vain 40 kappaletta. Mallimerkintä viittaa tuttuun tapaan suoraan auton tehoon, eli V12 on viritetty nyt 770-heppaiseksi. Puolet valmistetuista autoista on umpinaisia ja puolet avonaisia.

---

Lexus satsaa tulevaisuuteen. Esillä on niin uutta hybriditekniikkaa kuin myös polttokennoauto – joskin vasta jo Tokiossa ensi kertaa esiteltynä konseptina. Mielenkiintoinen lisä urheiluautojen luokkaan on 2+2-paikkainen ja 4,76 metriä pitkä LC 500h. Näyttävän hybridin voimalinja muodostuu 3,5-litraisesta V6-moottorista, pienestä sähkömoottorista sekä portaattomasta CVT-vaihteistosta. Tehoa luvataan 359 hevosvoimaa. Satasen vauhtiin pitäisi ehtiä alle viidessä sekunnissa. Polttokennotekniikkaa esitellään puolestaan LF-FC-konseptissa. Toyota uskoo tällä hetkellä vahvasti siihen, että vetyautot ovat parempi vaihtoehto tulevaisuuteen kuin sähköautot. Tuotantoon Lexuksen ensimmäinen vetyauto saataneen viiden vuoden sisällä.

---

Maserati on vilautellut maasturiaan jo useampaan otteeseen, mutta Genevessä on vihdoin aika paljastaa oikea tuotantoversio. Levantella italialaiset haluavat lähteä mukaan ylellisten maastureiden kisaan sellaisia autoja vastaan kuin Porsche Cayenne ja Range Rover. Auton rakenteissa on paljon samaa kuin Jeep Grand Cherokeessa, mutta niiden päälle on istutettu sulavalinjainen alumiinikori. Tarjolle tulee sekä bensa- että diesel-V6 sekä ladattava hybridiversio. Iso V8 ei tule tuotantoon – ainakaan alkuvaiheessa. Autot valmistetaan Mirafiorin tehtaalla Torinossa.

---

Mazda tuo ensimmäistä kertaa Eurooppaan näyttävän konseptiautonsa RX-Visionin. Puheet Wankel-moottoreiden kuolemasta ovat olleet ennenaikaisia, Japanissa uskotaan yhä kiertomäntämoottoriin.

---

Mercedes-Benzin vuoden tärkein uutuus on uusi E-sarja, joka on käyty jo läpi. Uutta on luvassa sen sijaan avonaisen C-luokan myötä. Katto on kangasta ja viikkautuu automaattisesti piiloon tavaratilaan. Moottorivalikoima on kattava, se venyy 1,6-litraisesta nelisylinterisestä bensakoneesta aina V8-moottorisiin AMG-versioihin. Toinen uutuus on pienen kasvojen kohotuksen A-sarjan tapaan läpikäynyt CLA.

---

Opel tuo esille uuden Amperan. Ja ei, sillä ei ole mitään tekemistä vanhan Amperan kanssa, vaan kyseessä on kokonaan uusi sähköauto. Parhaiten tämä selviää oheiselta videolta, jossa Opelin pääjohtaja esittelee auton. Katseenvangitsijaksi Genevessä on valjastettu puolestaan legendaarista mallinimeä kantava konseptiauto GT. Kolmas uutuus on uudistettu Mokka. Auto on saanut samalla uuden nimen, se on nyt Mokka X. Samalla auton keulalle esitellään uutena moottoriversiona Astrasta tuttu 1,4-litrainen bensakone.

---

Peugeot Traveller on Citroën Spacetourerin leijonakeulainen versio. Kaappimainen ja iso tila-auto tarjoaa enimmillään istumapaikat yhdeksälle. Tarjolla on kaksi eri versiota. Lyhemmän akseliväli on 2,93 metriä, kun pidemmässä akselien väli venyy peräti 3,28 metriin. Esillä on myös 2008 facelift.

---

Porsche uudistaa Boxsterin ja Caymanin, ja samalla ne saavat 718-numerot mallinimiensä eteen. Auton tärkeimmät uudistukset selviävät hyvin Porschen esittelyvideosta. Esillä saattaa olla myös erikoisversio 911:stä eli käsivaihteinen ja vapaastihengittävä 911 R.

---

Renault on perheellisten asialla ja esittelee Mégane farmarin eli Grandtourin sekä uuden Scénicin. Megane farkun tavaratila on tässä kokoluokassa kiitettävän iso, se vetää peräti 524 litraa. Neljännen sukupolven Scénic puolestaan jatkaa Espacen vanavedessä sekoittamalla perinteisen tila-auton muotoihin maasturimaisia piirteitä. Tuloksena on moderni crossover.

---

Seat on valmistellut katumaasturiaan jo pidempään, ja Genevessä auto on vihdoin esillä. Ateca jakaa saman perusrakenteen VW Tiguanin kanssa ja on 4,36 metrin mittaisena myös melko samankokoinen. Tavaratilalla on kokoa 510 litraa. Moottoripaletti on sekin tuttu; tehoa on malliversiosta riippuen luvassa 115–190 hevosvoimaa. Huhujen mukaan kehitteillä olisi kuitenkin myös sporttinen ja noin 300-heppainen Cupra-versio.

---

Skoda Vision S raottaa puolestaan salaperäisyyden verhoa Yetin yläpuolelle tulevan uuden maasturin yltä. 7-paikkainen Vision S -konsepti perustuu samalle pohjalevylle kuin VW Tiguan, mutta on 4,7 metriä pitkänä selvästi tätä isompi. Konseptiauton muodoista on nähtävissä jo selvästi tulevan maasturin muodot. Yllätys on se, että auton voimalinja on toteutettu hybriditekniikalla. 225 hevosvoiman yhteisteho saadaan 1,4-litraisesta bensaturbosta sekä kahdesta sähkömoottorista. Pienempi sähkömoottori pyörittää bensakoneen kanssa eturenkaita, kun isompi sähkömoottori on valjastettu taka-akselin pyörittämiseen. Maltillisempaa maasturi-ilmettä etsiville esitellään puolestaan muovihelmoilla koristeltu Fabia Combi Scoutline.

---

Subarulla on esillä uudistetut XV sekä Forester. Showautoksi on valjastettu puolestaan XV konsepti, joka viitoittaa jo muutoksia kohti seuraavan sukupolven XV:tä.

---

Toyota esittelee Proacen eli PSA:n kanssa yhteistyössä kehitetyn pakettiauton henkilökuljetusversion. Toivoa sopii, että vetonaulaksi on luvassa myös jotain muuta – kuten vaikkapa tuleva pikkumaasturi CH-R, jonka konseptiversio oli esillä jo viime syksynä Frankfurtissa.

---

Volkswagenilla katseet on käännetty pikkumaastureiden suuntaan. Polo-pohjaisella SUVilla VW haluaa astua mukaan kisaan pikkumaastureiden ostajien sieluista. Mielenkiintoa autoa kohtaan lisää se, että siihen on ympätty myös paljon tulevaisuuden tekniikkaa, jota on esitelty jo Las Vegasissa paljastetussa Budd-e-konseptissa. Konseptiauton lisäksi esillä on myös uudistettu Up.

---

Volvo esittelee vihdoin V90:n eli uuden ajan ison kartano-Volvon, jolla on mittaa 4,94 metriä. Se perustuu samalle pohjalevylle kuin jo Suomessa nähty ja Teknavin koeistuma S90. Myös moottorivalikoima on yhtäläinen. Bensakoneita on kaksi, ja ne molemmat ovat nelisylinterisiä turboja. Tehoa on joko 254 tai 320 heppaa. Dieselvaihtoehdot ovat 190 ja 235 hv. Valikoima täydentyy piakkoin myös ladattavalla hybridillä, jossa etupyöriä pyörittää polttomoottori ja takarenkaita sähkömoottori.

Lue myös:

    Uusimmat