Geenit, ylipaino ja virvoitusjuomat – jättitutkimus paljastaa näiden järkyttävän yhteyden!

Uusi, todella laaja tutkimus vahvistaa epäilykset liikalihavuuden ja limonadien yhteydestä. Myös genetiikalla on tekemistä virvoitusjuomien ja lihomisen kanssa!

Yli 33 000 henkilöä mitannut tutkimus on tuottanut ensimmäiset selkeät osoitukset siitä, että sokeripitoisten juomien nauttiminen on vuorovaikutuksessa painoon vaikuttavien geenien kanssa. Huffington Post kirjoittaa, että limonadien litkiminen monistaa ihmisten perinnöllistä lihomisriskiä, joten vaikutus on erityisen haitallinen lihavuusgeenin omaaville.

Tutkijat korostavat, että pelkällä limonadin juonnin lopettamisella ei välttämättä pääse laihtumaan valtavasti – vaikuttavathan ylipainoon myös muut tekijät, kuten vähäinen liikkuminen sekä rasvaisten ruokien nauttiminen. Limonadin juonti on kuitenkin suuri ongelma erityisesti Yhdysvalloissa, ja amerikkalaisen ruokavalion suurin kalorinlähde ovatkin sokeriset limonadit.

Ihmisellä jopa 64 lihavuusgeeniä

Tutkimusta johdettiin Harvardin yliopistosta, ja siihen osallistuneilta tiedusteltiin neljän vuoden välein yksityiskohtaisesti ruokailu- ja juomatottumuksia, sekä muita kuntoon ja ylipainoon vaikuttavia tekijöitä. Selvä kaavio toistui tuloksissa: Mitä enemmän sokeroituja juomia kulutettiin, sitä suurempi vaikutus ihmisten geeneillä oli ylipainon kasvamisessa.

Tutkijat tarkastivat yhteensä 32 erilaista geenimuotoa, jotka on aiemmin yhdistetty painoon. Koska perimme aina kaksi kopiota kustakin geenistä, jokaisella on 64 mahdollisuutta saada näitä riskiryhmän geenejä. Tutkimukseen osallistuneilla oli keskimäärin 29 lihavuuteen vaikuttavaa geeniä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat