Mainos

Fysiikan Nobelin julkistaminen viivästynyt – suora lähetys netissä klo 13.45

Fysiikan Nobel-palkinnon saaja julkistaminen on viivästynyt Tukholmassa.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian oli määrä julkistaa palkinnon saaja klo 12.45 Suomen aikaa, mutta tilaisuutta on lykätty tunnilla. Mitään selitystä myöhästymiselle ei ole annettu.

Fysiikan Nobelin julkistamista voi seurata suorana MTV3 Uutisten nettisivuilla alkaen klo 13.45.

Eräiden tietojen mukaan poikkeuksellinen lykkäys saattaa johtua siitä, että palkinnonsaajaa tai -saajia ei ole tavoitettu.

Suurin suosikki fysiikan Nobel-palkinnon saajaksi on skotlantilainen fyysikko, emeritusprofessori Peter W. Higgs yhdessä belgialaisen fyysikon Francois Englertin kanssa.

He esittivät 1960-luvulla ensimmäisinä teorioita alkeishiukkasten massasta. Teoriat pysyttiin todentamaan vihdoin viime vuonna, kun löydettiin niin sanottu Higgsin bosoni.

Uutistoimisto TT:n mukaan Higgsin olinpaikasta ei ole tietoa.

Toinen veikkaus fysiikan Nobel-palkinnon saajaksi on japanilainen tutkija Hideo Hosono. Hänen meriittinään pidetään rautapohjaisten suprajohteiden löytämistä.

Etukäteisarvioissa on noteerattu korkealle myös aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen löytäminen. Tässä työssä ovat ansioituneet amerikkalainen astronomi Geoffrey W. Marcy, sveitsiläinen astronomi Didier Queloz ja sveitsiläinen astrofyysikko Michel Mayor.

Palkintosumma on tänä vuonna kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli reilut 900 000 euroa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.