Fortum hakee toista vaihtoehtoa venäläiselle ydinpolttoaineelle

Energiayhtiö Fortum selvittää, olisiko Loviisan ydinvoimalan reaktoreille mahdollista saada toinenkin länsimainen polttoainetoimittaja. 

Selvityksessä työ- ja elinkeinoministeriölle Fortum kertoo, että se tutkii toisen toimittajan mahdollisuuksia kehittää Loviisaan sopiva polttoainetyyppi polttoaineen toimitusvarmuuden ja kilpailutilanteen parantamiseksi.

Tavoite on varmistaa, että Loviisan polttoainehuolto ei enää nojaisi yksinomaan venäläiseen valmistajaan, joka on Venäjän valtiollisen ydinvoimayhtiön Rosatomin tytäryhtiö TVEL.

Reaktorissa 40 tonnia uraania

Loviisan kummassakin reaktorissa on 301 polttoainenippua, joissa kussakin on 126 polttoainesauvaa. Nipuissa on 120–125 kiloa uraania. Reaktorisydämen uraanimäärä tuoreen ydinpolttoaineen mukaan laskettuna on noin 40 tonnia uraania. Reaktorisydämestä vaihdetaan tuoreeseen ydinpolttoaineeseen vuosittain noin neljäsosa.

Loviisan venäläisvalmisteisten VVER-reaktorien polttoaine poikkeaa länsimaisesta polttoaineesta siinä, että polttoainesauvat on järjestetty eri tavalla ja polttoaineniput ovat muodoltaan kuusikulmaisia.

Fortum kilpailutti polttoainetoimitukset viimeksi vuonna 2006, kun Loviisan laitoksen käyttölupaa edellisen kerran pidennettiin. Silloin Fortum sopi toimituksista TVEL:n kanssa Loviisan ykkösreaktorille vuoteen 2027 ja kakkosreaktorille vuoteen 2030 saakka.

–  Fortum valitsi TVEL:n toimittajakseen, koska yhtiön toimittama polttoaine on ollut korkea- ja tasalaatuista ja on kokonaisuudessaan vastannut hyvin Fortumin tarpeita, yhtiö kertoo selvityksessään ministeriölle.

1990-luvulla Loviisaan saatiin polttoainetta myös brittiläiseltä BNFL-yhtiöltä, mutta yhtiö luopui VVER-polttoaineliiketoiminnasta, minkä jälkeen TVEL on ollut ainoa toimittaja. Fortum kertoo alkaneensa selvittää uuden polttoainetyypin kehittämistä Loviisaan jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan alkuvuonna 2022. Tavoitteena on ollut kehittää yhdessä Westinghousen kanssa kilpailukykyinen vaihtoehto TVEL:n polttoaineelle.

Uutista korjattu kello 10.45: Sopimus Westinghousen kanssa tehtiin viime vuoden marraskuussa, ei tänä vuonna.

Helsinki-Vantaalla lastattiin poliisivartiossa Venäjältä tullutta uraania 0:44
Katso videolta, miten säteilyvaaramerkillä varustettuja venäläisiä ydinpolttoaineputkia lastataan koneeseen.

Lue myös:

    Uusimmat