Fortum sopi ydinpolttoaineen hankinnasta amerikkalaisyhtiön kanssa – tulee nykytoimittaja Rosatomin rinnalle

Tältä näyttävät Fortumin tulevaisuuden talousnäkymät – haastattelussa toimitusjohtaja Markus Rauramo 9:03
Tältä näyttävät Fortumin tulevaisuuden talousnäkymät – haastattelussa toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä.

Fortum on sopinut uuden polttoainetyypin suunnittelusta, luvittamisesta ja toimittamisesta yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn kanssa. Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo sanoo yhtiön tiedotteessa, että uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja parantaa huoltovarmuutta.

Yhtiö ei kerro, milloin toimitukset Loviisaan alkaisivat. Fortum huomauttaa, että uuden ydinpolttoaineen käyttöönotto on monivuotinen projekti, joka vaatii viranomaisten hyväksynnän.

Nykyisin Fortum hankkii polttoaineen Loviisan reaktoreihin TVEL-yhtiöltä. Se on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Venäjän energia syynissä

Fortumilla on Loviisassa kaksi ydinreaktoria, joiden käyttöluvat ulottuvat vuosiin 2027 ja 2030. Sopimus TVELin kanssa ulottuu nykylupien loppuun. Viestintäjohtaja Pia Fast Fortumilta sanoo olevan mahdollista, että toimitukset Westinghouselta alkavat jo tätä ennen, jos prosessit onnistuvat.

–  Niin kauan kuin sopimukset ovat voimassa tai toimitukset aiempien sopimusten mukaan onnistuvat, se järjestely jatkuu, mutta tämä tulee aikanaan siihen rinnalle, hän sanoo STT:lle.

Yhtiö on hakenut molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 asti.

Fortum kertoi aiemmin tänä syksynä selvittävänsä edellytyksiä rakentaa uusia ydinvoimaloita. Suomeen ja Ruotsiin keskittyvä selvitys on kaksivuotinen, eikä yhtiöllä ole tässä vaiheessa siitä uutta kerrottavaa.

Yhtiöllä aiempi kytkös Loviisaan

Loviisan reaktorit on tilattu Neuvostoliitosta kylmän sodan aikana. Niissä on käytetty pitkälti venäläistä polttoainetta.

Ydinpolttoaineen hankinta on pitkä prosessi. Tässä tapauksessa sitä voi hieman helpottaa, että Westinghousen kehittämä polttoaine perustuu Loviisassa aiemmin käytettyyn polttoaineeseen.

Fortum käytti TVELin rinnakkaistoimittajana brittiläistä British Nuclear Fuel Limitedia vuosina 2001–2007. Vuosituhannen alussa Westinghouse oli sittemmin lakkautetun brittifirman tytäryhtiö.

Westinghouse on aiemmin tänä vuonna kertonut haluavansa tarjota venäläisen polttoaineen korvaajan EU-maihin. Yhtiö huomautti toukokuussa Financial Timesille Loviisan voimaloista saamastaan kokemuksesta. Se sanoi tuolloin, että sen tavoitteena on tarjota polttoainetta venäläisperäisiin voimaloihin vuodesta 2023 alkaen.

Suomen ohella venäläisperäisiä VVER-painevesireaktoreita on unionissa käytössä Bulgariassa, Slovakiassa, Tshekissä ja Unkarissa.

Lue myös:

    Uusimmat