Lukijan video paljastaa: Venäjältä tullutta uraania lastattiin Helsinki-Vantaalla lentokoneeseen tiukassa poliisivartiossa

0:44
Katso videolta, miten säteilyvaaramerkillä varustettuja venäläisiä ydinpolttoaineputkia lastataan koneeseen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla seurattiin perjantaina epätavallista näkyä, kun lentokoneeseen siirrettiin suurehkoja, säteilyvaaramerkillä varustettuja putkia. Kyseessä oli Venäjältä saapunut uraani.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on vaikuttanut ydinpolttoaineen kuljetusreitteihin, ja aiemmin melko harvinaiset ydinpolttoaineen kauttakuljetukset Suomen kautta ovat yleistyneet.

– Viimeisen vuoden aikana Suomen kautta on kulkenut useampi kauttakuljetus johtuen siitä, että Ukrainan sota estää Venäjältä suorat toimitukset Eurooppaan.

Viikonloppuna Venäjältä saapunutta uraania lastattiin vartiossa rahtikoneisiin, jotka lähtivät lauantaiaamuna kohti Tšekkiä.

Tuore polttoaine ei säteile vaarallisesti

Säteilyturvakeskuksen ydinjätelaitosten valvontatoimiston toimistopäällikkö Mia Ylä-Mella kertoo, että kyseessä oli niin sanotun tuoreen polttoaineen kuljetus.

Hän kertoo, ettei tuoreen ydinpolttoaineen kuljettaminen aiheuta säteilyvaaraa ihmisille tai ympäristölle.

Kyseessä on säteilyttämätön polttoaine, joka ei merkittävästi säteile. Vasta ydinvoimalaitoksen reaktorissa käytetty polttoaine on vaarallisesti säteilevää.

Polttoaine tarkassa vartioinnissa

MTV Uutisten lukijan kuvissa näkyy, että putkien vartiointi on tarkkaa, ja esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitos vahvistaa poliisin antaneensa asiassa virka-apua.

Ylä-Mella kertoo, että vartioinnilla haluttiin varmistaa polttoaineen häiriötön ja turvallinen kuljetus.

– Ei näitä turvajärjestelyjä polttoaineen säteilyominaisuuksien takia niinkään tarvita, vaan sen takia, että se kuljetus saadaan häiriöttömästi vietyä kohdepaikkaan.

Hän kertoo, että tuoreen polttoaineen kuljetukset ovat aina luvanvaraisia. Luvan kuljetuksiin antaa STUK, joka samalla tarkistaa, että kaikki kuljetuksen suunnitelmat ja järjestelyt täyttävät turvallisuusmääräykset.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan, että uraanin kuljetus sujui hyvin ilman poikkeamia, eikä kenelläkään ole asiassa syytä huoleen tai epävarmuuteen.

2:11

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja