Mainos

Food Inc. paljastaa ruoan alkuperän

Dokumenttifilmien Oscar-palkinnon ennakkosuosikki Food Inc. kertoo, millaisista oloista supermarkettien ruoka on peräisin. Dokumentin mukaan elintarviketeollisuuden tehotuotanto on ongelma, joka vaikuttaa lähes jokaisen ihmisen elämään.

Dokumentaristi Robert Kenner paneutuu elokuvassaan Food Inc. tehotuotannon ongelmiin. Monilla kuluttajilla on mielikuva, että marketista ostettava ruoka on peräisin perinteisiltä maatiloilta, joissa lehmät syövät pellolla ruohoa ja aurinko paistaa. Kennerin mukaan totuus on toisenlainen. Lautaselle päätyvä possupaisti on mitä todennäköisimmin kotoisin suuresta tuotantolaitoksesta, jossa teurastetaan 32 000 sikaa joka päivä.

Elokuva vihjaa, että ongelmat eivät rajoitu eläinten kohteluun, vaan harva ihminen loppujen lopuksi tietää, mitä kaupasta ostettu ruoka sisältää. Tehokkuutta tavoittelevat suuryritykset käyttävät esimerkiksi edullista maissitärkkelystä hyvin monissa elintarvikkeissa, vaikka se on hyvin lihottavana ainesosana kuluttajien terveydelle haitaksi.

Suuryritykset sanelevat ehdot

Dokumentin mukaan amerikkalaista elintarviketuotantoa dominoi muutama suuri yrittäjä, ja nämä yritykset sanelevat tuotannon ehdot välittämättä eläinten tai työntekijöiden oikeuksista. Kuluttajat ovat tietämättömiä epäterveellisen ruokansa sisällöstä. Elokuva liittää esimerkiksi diabeteksen lisääntymisen epäterveelliseen ruokaan.

– Aloitin elokuvan tietämättä juurikaan aiheesta. Halusin tehdä elokuvan siitä, että kaikesta on tullut ikään kuin pikaruokaa eikä sitä voi välttää, Kenner sanoo Independent.co.uk-sivustolla.

– Jopa kasvissyöjä, joka syö omasta puutarhastaan, joutuu osalliseksi tätä teollista ilmiötä. Vetesi on myrkytetty, maasi on tuhottu, ympärilläsi on hyväksikäytettyjä ihmisiä ja kidutettuja eläimiä sekä köyhiä ihmisiä, jotka syövät halpaa ruokaa, joka tekee heidät sairaaksi.

Dokumentissa ihmisiä on kauhistuttanut esimerkiksi kohta, jossa elävällä lehmällä on kyljessä reikä, jonka kautta tutkija tutkii sen pötsin toimimista.

Tehotuotanto on globaali ilmiö

Food.Inc kuvaa erityisesti amerikkalaista ruokatuotantoa, mutta dokumentin tekijöiden mukaan samat ongelmat vaikuttavat myös Euroopassa. Amerikkalaisella Smitfield-yhtiöllä on teurastamoja Romaniassa ja Puolassa, ja ne palvelevat myös muita Euroopan osia.

Esimerkiksi Britanniassa on toistaiseksi rajoitettu ruuan geenimanipuloimista, mutta saarivaltiossa syötävä liha on usein peräisin eläimistä, joita on ruokittu geenimanipuloidulla rehulla. Suurilla supermarketketjuilla on paljon valtaa sekä tuottajiin että kuluttajiin myös Euroopan maissa.

Food Inc. on ennakkosuosikki voittamaan dokumenttifilmien Oscarin. Suomessa elokuva esitettiin Rakkautta ja Anarkiaa -filmifestivaaleilla. Se on tällä hetkellä ensi-iltaelokuva Isossa-Britanniassa.

Lähteenä käytetty: Independent.co.uk, Voima

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.