Kolme sai surmansa ampumisessa Floridan Jacksonvillessä – poliisi tutkii tekoa viharikoksena

Yhdysvalloissa Floridan Jacksonvillessä lauantaina tapahtuneessa ampumisessa sai surmansa kolme mustaa ihmistä, kertoo paikallinen sheriffi. Lisäksi hän sanoo epäillyn ampujan kuolleen omaan luotiinsa.

Sheriffin mukaan teon taustalla oli rasistinen viha, sillä alennustavaratalossa tapahtunut ampuminen kohdistui mustiin ihmisiin. Ampumapaikka on lähellä korkeakoulua, joka on niin kutsuttu historiallisesti mustien oppilaitos (HBCU). Vastaavat oppilaitokset perustettiin Yhdysvalloissa ennen kuin syrjinnän kieltävä kansalaisoikeuslaki säädettiin 1960-luvulla.

Sheriffi kertoo epäillyn ampujan jättäneen jälkeensä manifesteja, joista kammottava, vihaan perustuva ideologia käy selväksi.

Epäillyn sheriffi sanoo olevan valkoinen ja iältään parikymppinen, pukeutuneen taktiseen liiviin ja aseistautuneen sekä käsiaseella että kiväärillä. Ainakin yhdessä aseessa oli käsin piirretty hakaristi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n edustaja on kertonut poliisin tutkivan tapahtunutta viharikoksena. Floridan kuvernööri, republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Ron DeSantis on kutsunut tapahtunutta karmivaksi ja ampujaa paskiaiseksi.

Joukkoampumiset ovat Yhdysvalloissa erittäin yleisiä, ja maassa on enemmän aseita kuin kansalaisia. Aiemmin lauantaina poliisi kertoi ainakin seitsemän ihmisen joutuneen sairaalaan Bostonissa, jossa ampuminen tapahtui karibialaisella festivaalilla.

Perjantaina Chicagossa kahta naista ammuttiin baseball-pelissä, ja samana iltana yksi teini-ikäinen kuoli ja kolme haavoittui ampumisessa Oklahomassa, kun koulujen välisen amerikkalaisen jalkapallo-ottelun yhteydessä syntyi riitaa.

Tasan viisi vuotta sitten niin ikään Jacksonvillessä tapahtui joukkoampuminen, jossa ampuja surmasi kaksi ja haavoitti useita sekä ampui lopulta itsensä videopelitapahtumassa.

Lue myös:

    Uusimmat