Mainos

Finlandia-raati riiteli ja puristi palkintoehdokkaiksi uudenlaisia ääniä: "Arvostimme kirjoja, jotka saivat meidät itkemään"

2:08

Työ oli vaikea, vielä vaikeampi kuin etukäteen osasi ajatella, myöntää kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valinneen valintalautakunnan puheenjohtaja, kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi. Riitaakin raadin kolmen jäsenen välille syntyi: yhteen saattoi kolahtaa täysillä kirja, joka ei kahta muuta puhutellut laisinkaan.

Nyt noin 40 000 luettua sivua myöhemmin ne kuitenkin ovat tässä, kuusi kirjallisuuden Finlandia-ehdokasta, jotka Salusjärven mukaan löytyivät lopulta ilman, että kompromisseja tarvitsi tehdä.

Palkintoa tavoittelevat muun muassa suomalaisen nykyromaanin uudistajiksi luonnehditut Miki Liukkonen romaanilla O ja Jaakko Yli-Juonikas teoksella Jatkosota-extra sekä teatteristakin tuttu Juha Hurme teoksella Niemi.

Ehdolla ovat myös Hanna Haurun Jääkansi, Tommi Liimatan Autarktis ja Cristina Sandun esikoisromaani Valas nimeltä Goliat.

– Mietimme paljon sitä, millaisia maailmankatsomuksia teokset edustavat. Ovatko romaanin havainnot riittävän kiinnostavia ja riittävän tarkkoja. Joskus löysimme teoksia, joissa oli moraalista selkärankaa ja siitä tuli lisäpisteitä. Arvostimme myös sellaisia kirjoja, jotka saivat meidät itkemään sekä uudenlaisia ääniä kirjallisuudessa, Salusjärvi kertaa kriteerejä.

Himolukija Rehn siivosi kalenterin lukemiselle

Palkinnon saajan valitsee ministeri, ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn, joka kertoo odottavansa luku-urakkaa suurella mielenkiinnolla ja ylpeydellä.

– Yhden ehdokkaista olen lukenut aiemmin ja toista olin juuri aloittamassa. Ei kirjojen lukeminen koskaan jaksamista vaadi niin kauan kuin silmät jaksavat. Ja jos eivät jaksa, laitetaan silmätippoja, himolukijaksi tunnustautuva Rehn sanoo.

Hän kertoo karsineensa monia kutsuja seuraavien 19 päivän ajalta, mutta jonnekin hän sentään aikoo lukemiselta ehtiäkin.

– Hulluksihan siitä muuten tulisi, Rehn nauraa.

Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta. Palkinto on 30 000 euroa puhtaana käteen.

Valintalautakunnassa urakoivat Salusjärven lisäksi entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla ja tuottaja Heidi Backström.

Viime vuonna palkinnon sai Jukka Viikilä romaanistaan Akvarelleja Engelin kaupungista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.