Finlandia-palkinto Pirkko Saisiolle

Finlandia-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Pirkko Saisiolle teoksesta Punainen erokirja. Saisio ilmoitti luovuttavansa palkintosumman SETA ry:lle.

Pirkko Saisiolle on myönnetty Finlandia-palkinto teoksestaan Punainen erokirja.

Finlandia-palkinto on myönnetty kirjailija Pirkko Saisiolle. Saisio sai palkinnon romaanistaan Punainen erokirja.

Palkinto luovutettiin puolilta päivin Helsingissä, Vanhalla ylioppilastalolla. Voittajan 89 ehdokkaan joukosta valitsi tänä vuonna kirjallisuudentutkija ja kriitikko Mervi Kantokorpi.

Perusteluissaan Kantokorpi toteaa voittajateoksen olevan "suuri romaani yksityisen elämäntotuutensa tähden."

-Etäännyttämällä itsensä ja puhumalla usein kuin ulkopuoleltaan kertoja selaa albumiaan kaikilta taistojen vuosilta, niiltäkin joita moni ei ole ollut halukas enempiä kommentoimaan.

Saision Punainen erokirja on romaanitrilogian kolmas osa. Trilogia peilaa Saision elämää sekoittaen fiktiota ja menneisyyden tapahtumia. Kantokorpi kiittelee palkintoperusteluissaan romaanin tiivistä ilmaisua.

-Romaanin huolella tutkittu fragmentaarinen kerronta tavoittaa muistille ominaisen totuudellisuuden, joka on hetkellinen, paikallinen ja silti tarinaksi hakeutuva.

-Pirkko Saisiolla on taiteilijan rohkeus, kieli ja sydän kertoa itsensä tarinaksi. Jos taide - kirjallisuus - voi olla terapeuttista ja puhdistavaa, niin tässä se on sitä. Punaisen erokirjan päätöksessä lukija ei enää katso Pirkko Saisiota vaan itseään.

Saisio hyökkäsi Finlandia-palkintoa vastaan

Tuore Finlandia-voittaja Pirkko Saisio arvosteli palkinnonjakotilaisuudessa kovin sanoin Finlandia-palkintoa. Saision mukaan Finlandia-palkinto on aiheuttanut kirjallisuuden jakautumisen kahteen: A- ja B-luokkaan. Saisio kertoi omakohtaisesti, kuinka pettynyt hän on ollut jäädessään vaille ehdokkuutta.

- Niinä vuosina, jolloin olen itse pudonnut palkintoehdokkaiden joukosta, olen arvostellut ehdokkaita kovin sanoin. Ei. Minun täytyy olla rehellisempi. Olen haukkunut ja parjannut palkintoehdokkaita kohtuuttomasti, eikä tässä puuhassa ole seuraa puuttunut, Saisio tunnusti.

Saisio on ollut neljästi Finlandia-ehdokkaana.

Puheessaan Saisio totesi myös tietävänsä, että Finlandia-ehdokkaiden julkistamispäivästä on tullut suomalaiselle prosaistille vuoden pahin painajainen.

- Toivon, että tämä puheeni tulkittaisiin niin kuin sen tarkoitin: vetoomukseksi kirjailijoiden työrauhan ja keskinäisen lojaalisuuden puolesta itse kirjallisuutta ja kirjailijoiden keskinäisiä suhteita repivää kilpailuttamista vastaa, Saisio perusteli.

Saisio yllätti juhlayleisön vielä ilmoittamalla, että hän luovuttaa koko 26 000 euron palkintosumman Seksuaalinen tasavertaisuus ry:lle eli SETA:lle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.12.2003).

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja